jazz

De Beren Gieren live aan het werk zien is een genot ★★★★☆

Op het snijpunt van stijlen is het trio misschien wel op z’n best.

Gijsbert Kamer
Fulco Ottervanger van De Beren Gieren.

 Beeld Dian van den Heuvel
Fulco Ottervanger van De Beren Gieren.Beeld Dian van den Heuvel

De Beren Gieren behoort samen met bijvoorbeeld Dans Dans en Stuff tot de avontuurlijkste Belgische jazzcombo’s van dit moment. Improvisatie en oprekking van genreduidingen als rock, klassiek en jazz staat het trio onder leiding van toetsenist Fulco Ottervanger op het hoofd geschreven.

Op plaat leidt dit zoeken naar nieuwe muzikale structuren al tot wonderlijke resultaten, zoals onlangs nog duidelijk werd op het zesde album Less Is Endless, het trio live aan het werk zien is helemaal een genot.

Zeker als daar, zoals vrijdag in TivoliVredenburg in Utrecht, nog een concert van het al even ongrijpbare jazzduo Schntzl aan voorafgaat. Ottervanger spreekt voordat hij achter zijn van elektrische hulpmiddelen voorziene vleugel plaatsneemt van een ‘Belgische avond’, en dat wordt vooral een feestelijke avond. De Beren Gieren is geen klassiek pianotrio met een toetsenist die wordt gevolgd en aangevuld door bas en drums. Daarvoor is het spel van Lieven Van Pée (bas) en Simon Segers (drums) te bepalend. Anderhalf uur lang is het trio echt samen op zoek naar nieuwe klankcombinaties.

Ottervanger vult zijn vleugelnoten aan met zoemende en pulserende elektronica die verbonden lijkt aan de snaren van zijn instrument. Hij is niet een man van demonstraties in virtuositeit, maar hij speelt met een flair die aanstekelijk is. Het concert wordt ook mooi opgebouwd, stukken met prikkelende titels als Stress als optie en Gentse leugentjes zwellen langzaam aan in volume.

Van Pée wisselt even van contrabas naar elektrische basgitaar om nog meer dynamiek aan te brengen. Even verschiet het spel van minimal music naar krautrock en op dat snijpunt van stijlen is De Beren Gieren misschien wel op z’n best. Dan komen de geweldige improvisatiekwaliteiten van alle drie de muzikanten het best samen en zit je als luisteraar even naar adem te happen.

De Beren Gieren

Jazz

★★★★☆

16/11, TivoliVredenburg, Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden