POSTUUM

De bedenker van jazzy dooh-dah is niet meer

Zijn jazzy dooh-dah-versie van Bach werd een internationaal succes. Het Nederlands Kamerkoor was dol op zijn werk.

Guido van Oorschot
Ward Swingle in 1975 Beeld Hollandse Hoogte
Ward Swingle in 1975Beeld Hollandse Hoogte

Voor sommigen was het de soundtrack van de sixties, een gouden greep bleek het hoe dan ook: het toepassen van vocale jazztechnieken op de instrumentale muziek van Bach. De bedenker, de Amerikaan Ward Swingle, is maandag op 87-jarige leeftijd in Londen overleden. Met het 'dooh-dah' en 'da-ba-da' van zijn Swingle Singers produceerde hij een uniek geluid.

Ward Lemar Swingle werd in 1927 geboren in Mobile, Alabama. In de jaren vijftig trok hij naar Parijs, waar hij piano studeerde bij de vermaarde klassieke solist Walter Gieseking. Maar de jazz trok harder: als backgroundvocalist dook Swingle op bij artiesten als Charles Aznavour en Edith Piaf. Om de stembanden van sessiezangers op te warmen, zette hij in 1962 Das Wohltemperierte Klavier van Bach op de lessenaars. Op de onzinlettergrepen van Amerikaanse scat bleek de barokcomponist grandioos te swingen.

Swingles II

De plaat Jazz Sébastien Bach werd een revelatie. Bewerkte composities van Scarlatti en Mozart volgden, net als die van de Italiaanse avant-gardist Luciano Berio. Het plaatste The Swingle Singers in 1968 naast het New York Philharmonic Orchestra, voor de première van Berio's postmoderne meesterwerk Sinfonia.

Na het verbrokkelen van zijn Parijse groep verhuisde Swingle in 1973 naar Londen. Hij richtte er Swingles II op, een club die onder de naam The Swingles doorzingt tot op de dag van vandaag. In 1975 maakten Berio en Swingle opnieuw furore met A-ronne; het stuk werd een evergreen voor pratende, fluisterende en hoestende koren.

In de jaren zestig en zeventig schreef Swingle ook filmmuziek. Bach-arrangementen van zijn hand doken in 2008 nog op in de film Milk met Sean Penn.

Sinds 1984 trok Swingle als docent van de door hem gemunte a-capella-stijl de wereld over. In 1985 haalde het Nederlands Kamerkoor hem naar Amsterdam, onder zijn leiding zoemde men onder meer The flight of the bumblebee. In 1994 componeerde Swingle voor zijn Nederlandse vrienden A Nash Trilogy. Na de première besefte hij: 'Mooier uitgevoerd hoor ik het misschien nooit meer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden