'De ballen van mijn kat heb ik thuis op sterk water staan'

Draaien op een festival kan voor Bella Hay het tofste zijn wat er is. Maar spannender is om er als verslaggever je idolen te spreken.

Bella Hay.Beeld Ivo van der Bent

Plaat opnemen met je vader (Golden Earring-zanger) Barry Hay of met je vriend Spike van Di-rect?

'Sowieso met mijn vriend. Ik denk dat mijn pa en ik alleen maar heel erg ruzie zouden krijgen tijdens het opnemen. Mijn vader is zó eigenwijs en ik ben misschien nog wel eigenwijzer. Dat wordt alleen maar strijd. Mijn vriend en ik zijn tenminste nog verliefd op elkaar, dan schik je automatisch wat sneller in. En ik hou van gitaar en rock, maar ik maak vooral elektronische muziek. Ik denk dat mijn vader en Spike eerder een plaat met elkaar zouden opnemen dan ik met een van die twee. Ze zitten muzikaal gezien meer in het verlengde van elkaar en mogen elkaar graag.

'Ik woon met mijn vriend in een huizenblok waar Bas, de bassist van Di-rect, ook een studio heeft. Het is weleens voorgekomen dat ze daar een plaat zaten op te nemen en dat mijn vader bij mij op bezoek kwam en zei: ik ga even bij de jongens langs in de studio. Vervolgens was hij natuurlijk weer de hele boel aan het overnemen. En soms geeft mijn vader hem advies, al heeft-ie dat natuurlijk niet nodig. Maar dat vind ik cool om te zien.'

Huisje-boompje-beestje of seks, drugs en rock-'n-roll?

'Het is misschien een kutantwoord, maar dan wordt het echt huisje-boompje-beestje voor mij. Momenteel gaat het nog hand in hand met elkaar. In het weekend is het vaak seks, drugs en rock-'n-roll, maar uiteindelijk kan ik met het werk wat ik nu doe echt niet laveloos voor de camera of achter een draaitafel gaan staan.

'Ik denk ook dat je heel moe van jezelf wordt als je de hele week seks, drugs en rock-'n-roll aanhangt. Je wordt er ook alleen maar een heel vervelend mens van, als je jezelf continu blootstelt aan al die prikkels en niet meer slaapt. Dat kan ik ook niet, ik vind mijn werk als dj en verslaggever veel te leuk. Als dat betekent dat ik maar vier à vijf biertjes op een avond drink in plaats van twintig, dan laat ik die biertjes met liefde staan.'

Op een festival draaien of verslag doen voor BNN op een festival?

'Nu worden de dilemma's vervelend! Draaien op een festival is heel leuk als het allemaal samenvalt. Als dj is het superbelangrijk dat je aanvoelt wat het publiek wil horen en tegelijkertijd geen concessies doet aan je eigen smaak. Als dat op elkaar aansluit en je creëert een spanningsboog die helemaal klopt, dan is dat het tofste wat er is. Maar verslag doen voor BNN vind ik momenteel spannender en uitdagender. Ik heb het nog nooit gedaan. Plaatjes draaien doe ik al tien jaar.

'Als verslaggever is het cool om op plekken op het festivalterrein te komen waar je normaal niet komt en mensen te spreken waar je heel erg fan van bent. Op het Zwarte Crossfestival heb ik heb bijvoorbeeld op een truck gereden en Herman Brusselmans mogen interviewen, een schrijver die ik graag en veel lees. Als 15-jarige las ik De man die werk vond, over verveling en de uitwerking daarvan: iets wat als puber wel resoneerde. Als iemand als Brusselmans dan ook nog eens heel aardig blijkt te zijn, dan is dat bonus.'

CV

1990 Geboren in Den Haag
2002-2007 Barlaeus Gymnasium, Cartesius Lyceum, Vespucci College
2014 Afgestudeerd aan het conservatorium (Amsterdam)
2015 Release EP Romance van haar band Tears & Marble
2015 Nominatie Haagse Popprijs
2016 Nominatie Elle Style Award
2016 Festivalverslaggever BNN

Bella Hay woont samen met haar vriend Spike en heeft twee katten. Naast haar werk als festivalverslaggever, dj en muzikant organiseert ze ook feestjes.

Solar Weekend, Mysteryland of Zwarte Cross?

'Zwarte Cross is sowieso mijn favoriete festival van het jaar. Ik ben er nu vier keer geweest. Het leuke aan het festival is dat het zo humoristisch en compleet pretentieloos is. Die mensen van de organisatie werken echt keihard en weten, zonder grote boekers als Mojo, toch elk jaar weer een groot en gezellig festival neer te zetten. Dat is echt heel knap.

'Op het Rennerskwartier, een soort camping waar allerlei mensen staan die zelf voertuigen hebben gemaakt, ontmoette ik een groepje jongens die een tank had gebouwd. Gigantisch en met rupsbanden, maar echt een mooi ding. Superprofessioneel en helemaal zelf from scratch opgebouwd. Toen ik ze naar die tank vroeg, waar ze een heel jaar aan gewerkt bleken te hebben, vertelden ze er zo trots over. Van die vriendschapsbroeders, weet je wel. Ontzettend cool. Dat kom je daar dus tegen.'

Feminist of stijlicoon?

'Allebei echt niet, hoor. Sorry. Ik heb laatst in een interview gezegd dat ik feministen van tegenwoordig niet trek. Ik vind het vervelend dat vrouwen in Nederland nogal eens kunnen zeuren dat ze een bepaalde baan niet krijgen of niet evenveel krijgen betaald als mannen. Dan denk ik: als je te weinig geld krijgt, dan zeg je er gewoon wat van en maak je er een zaak van. Punt.

'In mijn eigen vak word ik ook weleens betutteld, zeker als ik achter een draaitafel sta. Dat een geluidsman dan vraagt of ik alle knopjes wel snap. Ten eerste: wie is hier nou de dj? En ten tweede: het is niet zielig voor mij dat iemand zoiets tegen me zegt, het is meer zielig voor die persoon. Je bepaalt zelf hoe je daar vervolgens op reageert. Zelf maak ik er altijd een grapje van. Met humor bereik je het meest.

'Toen Elle mij belde om te zeggen dat ik ben genomineerd voor de Elle Style Award, was dat best een verrassing voor me. Ik zei: ik sta hier in mijn joggingbroek sokken op te hangen. Ik hou ook eigenlijk helemaal niet van winkelen, ik vind het zelfs afschuwelijk om te doen. Ik weet dus niet zo goed waarom ik genomineerd ben, al denk ik wel dat ik heel stijlvast ben met mijn zwarte kleding. Maar ik ga natuurlijk geen nee zeggen tegen de nominatie.

'Moet ik nu echt kiezen tussen feminist en stijlicoon? Ja Jezus, dan word ik liever een stijlicoon genoemd.'

Bella Hay.Beeld Ivo van der Bent

Facebook of Instagram?

'Ik ben actiever op Instagram. Ik denk dat iedereen het wel met me eens is als ik zeg dat Facebook tegenwoordig een heaping pile of shit is: een plek waar mensen alleen maar aan het zeuren zijn. Op Instagram klagen mensen veel minder. Daar posten ze vooral vrolijke dingen - ja, ze doen alsof ze een fantastisch leven hebben. Dat is misschien het andere uiterste realiseer ik me nu, maar ik vind het wel leuker om naar mooie beelden te kijken dan dat ik al die zeurverhalen lees.

'Facebook gebruik ik eigenlijk alleen om feestjes aan te kondigen en om netjes op elke post van mijn oma te reageren. Op Instagram plaats ik vooral kattenfoto's, grappige dingen die ik tegenkom, foto's van feestjes waar ik ben.

'Ik zie weleens meisjes voorbij komen die heel veel selfies posten. Ik zie dan altijd voor me hoe zo'n persoon heel lang met die camera bezig is om de perfecte foto te maken. Dan denk ik: je kunt ook iets leuks doen met je dag.'

Huisdieren of opgezette dieren?

'Ik heb aardig wat opgezette dieren in huis staan, maar laat ik er voor alle duidelijkheid bij zeggen dat ze allemaal een natuurlijke dood zijn gestorven. Ik vind het wel mooi om die dieren op die manier een tweede leven te gunnen. De ballen van mijn kat heb ik thuis ook op sterk water staan. De mannelijkheid van mijn huisdier gooi je toch niet weg, zijn hele eigenwaarde zit in dat potje.

'Hoe de dierenarts reageerde toen ik om de ballen van mijn kat vroeg? Die is vast wel wat gewend. Volgens mij vinden dierenartsen het alleen maar leuk als je zo geïnteresseerd bent. Het is ook niet zo dat ik de hele dag naar die ballen sta te kijken, maar ze staan wel heel mooi in dat potje.

'Verder heb ik een duif, een vleermuisje en vooral veel insecten. Torretjes en zo die ik bij een speciaalzaak haal. Maar ik heb natuurlijk liever mijn levende katten Cuby en Billy in huis dan de opgezette dieren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden