De auto als favoriet huisdier

In deze rubriek worden kunstwerken belicht die te koop zijn bij galeries, veilingen en op internet. Deze week werk van Marjan Teeuwen en Wilma Kuil....

Marina de Vries

Waar?

Waar?
Keileweg, Nederlands beroemdste, voormalige tippelzone, nu mannenbolwerk met doe-het-zelf- paradijs Praxis en havenloodsen. In een van die loodsen, thans kunstenaarskolonie, bevindt zich sinds anderhalf jaar BuroDijkstra – geen voor de hand liggende, maar wel een stoere plek voor een galerie.

Wie?

Wie?
Olaf Mooij (1958), kunstenaar sinds begin jaren tachtig en dus niet bepaald jong en veelbelovend talent. Wel heeft hij een aantal jaren geleden een interessante keuze gemaakt, waarmee hij zichzelf in de schijnwerpers plaatst.

What’s on a man’s mind?

What’s on a man’s mind?
Titel van de tentoonstelling, naar het beroemde portret van Sigmund Freud met blote vrouw als gezicht – schaamhaar als wenkbrauwen, borsten als voorhoofd. Dit keer gaat het om die andere obsessie van mannen: auto’s.

What’s on a man’s mind?
Na een periode van formele stapelingen in glazen aanhangwagens, die hij als een mobiel museum rondreed of illegaal parkeerde, heeft Mooij het over een andere boeg gegooid. Hij bewerkt auto’s op talloze manieren. Hij verbouwt ze tot dj-meubel of geeft ze hersens en laat ze prachtig poëtisch dromen in onderweg opgenomen videobeelden (Braincar). Ook geeft hij ze waanzinnige pruiken (Haircars), die variëren met hun karakter – indianenvlechten voor een guitig damesautootje, spikes voor een ondeugende Simca. De oppimptelevisieprogramma’s voor auto’s kunnen bij Mooij in de leer.

Kinderachtig?

Kinderachtig?
Absoluut niet. Mooij maakt goed zichtbaar welke plek een auto in het gemiddelde huishouden inneemt: die van favoriet huisdier. Zo humoristisch als de Haircars, zo tot denkend stemmend zijn Fossil I en Skeleton I – oldtimers gestript tot op het bot en vervolgens bewerkt met polyesther en purschuim.

Kinderachtig?
Vooral Fossil I steelt de show. Die ligt als een modern beeldhouwwerk kwetsbaar en zonder onderkant op zijn met kunststof overgoten zij, alsof hij zojuist uit de versteende grond is gebikt. Een vondst uit een ver verleden en een waarschuwing voor al zijn nu nog gekoesterde lotgenoten: ooit zijn ook zij niet meer dan schroot op het autokerkhof, zoals wij allen tot stof vergaan.

Prijs?

Prijs?
Fossil I kost rond de 35 duizend euro en is daarmee nadrukkelijk bedoeld voor bedrijven en musea. De gigantische pruiken van mensenhaar zijn rond de 7.500 euro. De mini-haircars en bronzen modellen – Beetle egg, Buttcar – variëren van 750 tot 1.750 euro.

Kopen?

Kopen?
Vaderdag is net geweest, maar de kleinere modellen spreken ook tot niet-vaders. Daarbij zijn de dinkytoys met pruik eerder voor de fun. De bronzen modellen zijn mede door hun klassieke materiaal tijd- en trendbestendiger.

Kopen?
Marina de Vries

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden