De Appel tijdelijk gevestigd in De Pijp

Tijdelijk onderkomen moet het zwervend bestaan van kunstcentrum in Amsterdam doorbreken...

Van onze verslaggever Rutger Pontzen

amsterdam Het Amsterdamse kunstcentrum De Appel zal per februari 2010 de voormalige jongensschool op de kruising van de Eerste Jan van Campenstraat en de Ferdinand Bolstraat betrekken. Aanvankelijk werd bekend dat het kunstcentrum naar de Prins Hendrikkade zou verhuizen, in het gebouw waar vroeger het Nationaal Pop Instituut was ondergebracht. Maar in afwachting daarvan – de oplevering wordt niet eerder verwacht dan eind 2011 – vindt directeur Ann Demeester het noodzakelijk dat De Appel tot die tijd geen zwervend bestaan leidt.

De Appel, dat in 1975 werd opgericht, aan de Brouwersgracht, was al enkele jaren op zoek naar een passende huisvesting. In 2008 moest het centrum het pand aan de Nieuwe Spiegelstraat, waar het sinds 1993 was ondergebracht, verlaten. Aanvankelijk werd het gebouw door eigenaar Mol voor een symbolisch bedrag aan De Appel beschikbaar gesteld. De laatste jaren ging de huurprijs echter drastisch omhoog. De Appel kon dat niet meer opbrengen.

Voor het gebouwloze kunstcentrum is de periode 2008-2009 dan ook een ‘experimentele fase’, zo vertelt Demeester. Het centrum organiseerde het afgelopen jaar tal van discussies, lezingen, performances en voorstellingen, in samenwerking met theater Frascati en de Amsterdamse Stadsschouwburg. ‘Maar’, zegt Demeester, ‘we willen liever weer een permanente basis voor onze activiteiten.’

De beslissing een tijdelijk onderkomen te betrekken is ook genomen omdat de renovatie van het pand aan de Prins Hendrikkade – een voormalige zeemanschool – lang duurt. Demeester: ‘Het is een Rijksmonument. En dan valt het onder monumentenzorg. Wat wil zeggen, dat elke bouwaanvraag zeker acht, negen maanden duurt.’ De renovatie wordt uitgevoerd door het Amsterdamse architecten- en vormgeversbureau De Nieuwe Generatie in samenwerking met ADP Architecten.

De laatste tijd dacht De Appel steeds weer een geschikte, nieuwe locatie te hebben gevonden, zoals de Nooteboomschool in het Oosterpark en een pand in de Jordaan. Maar dat liep steeds spaak. De aanpassing voor het monumentale gebouw aan de Ferdinand Bolstraat, in de Amsterdamse buurt De Pijp, dat naast een jongensschool ook dienst deed als vroedvrouwenschool, wordt met minimale middelen gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden