Review

De analogie van King Lear in een modern jasje pakt spannend uit

Shakespeares King Lear als actueel drama over een verscheurde Europese Unie overtuigt slechts half. In kantoorkostuum verschijnen de tien acteurs ten tonele, met rolkoffers en koffiebekers.

Annette Embrechts
null Beeld Kurt van der Elst
Beeld Kurt van der Elst

Het is een klassieke discussie in het repertoiretoneel: moet je eeuwenoude stukken naar deze tijd vertalen om zo hun relevantie te laten zien? Of laat je de analogie met onze tijd over aan de verbeelding van de toeschouwer?

De jonge Vlaamse theatermaker Simon De Vos kiest voor het eerste. In het najaar van 2013 viel hij op met zijn rebelse bewerking van Romeo & Julia. Maar de oerkracht van een verhaal over verboden liefde is iets anders dan de tragische plot van King Lear, waarin een oude koning door de verdeling van zijn rijk onder zijn drie dochters afkoerst op politieke en familiaire chaos.

Het raamwerk in deze coproductie van Het Zuidelijk Toneel en het Paleis is een Europa dat worstelt met de aftakelende eenheid binnen de Unie. Lear is een machtig man die met zijn kompanen Gloucester en Kent de oude grenzen van staten ondergeschikt heeft gemaakt aan Europese politiek. De jonge generatie verzet zich echter tegen de idealen van deze oude mannen.

Tot zover pakt de analogie spannend uit. In kantoorkostuums steken tienacteurs in sneltreinvaart het kale toneel over, koffiebekers en rolkoffertjes meezeulend. Maar in de tweede helft, waarin extreme plotwendingen afkoersen op wraak, moord en verzoening, houdt de Europese analogie geen stand, ook al worden de vluchtelingencrisis en de wachtlijsten in de zorg erbij gesleept.

De overwegend Vlaamse cast probeert dapper de Europese malaise naar een menselijk drama te tillen. Het is vooral Kaspar Schellingerhout die dat lukt, als de hoogmoedige Edmund. Waar de rest verblind of verward is, blijft hij akelig scherp - hij heeft dan ook het meeste bloed aan zijn handen.

King Lear

Door Het Zuidelijk Toneel en het Paleis. Regie: Simon de Vos.
6/1 Theaters Tilburg. Tournee t/m 24/2.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden