bladOMG

De ambitieuze glossy OMG biedt ‘voedsel voor de ziel’

Wat is lezenswaardig deze week? Kwartaalblad OMG haalt inspiratie uit westerse religie en filosofie.

Weekblad OMG Beeld Paul Onkenhout
Weekblad OMGBeeld Paul Onkenhout

In coronatijden en in een krimpende markt een gelikte en ambitieuze glossy uitbrengen over ‘zingeving en spiritualiteit, verbonden met schoonheid’, dat moet je ook maar durven. OMG heet het kwartaalblad. De makers prijzen het aan als ‘voedsel voor de ziel’ en enkele namen van medewerkers springen in het oog: Frits Spits, Leo Blokhuis, Désanne van Brederode, Manon Uphoff, Jan Terlouw.

OMG betekent hier niet ‘Oh my God’, een uitroep die het afgelopen decennium nogal aan populariteit heeft gewonnen, maar ‘Other, Me & God’. Het zijn volgens hoofdredacteur Marina de Kort-de Wolde de pijlers van het blad. Voordat ze aan dit avontuur begon, was ze jarenlang advocaat bij een groot kantoor in Amsterdam. Ze gaf haar baan op en studeerde aansluitend religiewetenschappen.

De engelachtige verschijning op de cover van OMG oogt ouderwets, maar is bij de tijd. Ze heeft oortjes in en houdt haar telefoon vast. Onderscheidend (en fraai) is het blad in elk geval. Het zit in de hoek van Happinez, maar anders dan in die succestitel wordt de wijsheid niet uit het Oosten gehaald, maar zijn westerse religie en filosofie de bronnen. Om een voorbeeld te noemen: als motto van het eerste nummer is een uitspraak van Franciscus van Assisi uitgekozen, ‘Alle duisternis in de wereld kan het licht van één enkele kaars niet uitdoven’.

De column van Frits Spits gaat over de schoonheid van kunst. Jan Terlouw schreef een ‘wintervertelling’ en onder meer presentator Humberto Tan en culinair journalist Janneke Vreugdenhil leggen uit door wie ze worden geïnspireerd (respectievelijk Seneca en Charles Baudelaire). In de sectie ‘culinair’ staat een recept voor salade met parelgerst en wordt geschreven over de symbolische betekenis van de granaatappel.

Leo Blokhuis selecteerde de volgens hem tien mooiste liedjes van muzikanten die zich lieten inspireren door God. Op het erepodium staan Lenny Kravitz (I Built This Garden for Us), David Bowie (Word on A Wing) en Sufjan Stevens (To Be Alone with You). Dat Stevens geen uitspraken doet over zijn christelijke achtergrond, maar die ‘subtiel in zijn muziek laat doorklinken’, maakt hem volgens Blokhuis tot de winnaar.

In de categorie ‘wonderen’ plaatst OMG een schitterende foto van Bryce Canyon, het natuurgebied in de Amerikaanse staat Utah. Een expert legt haarfijn en nuchter de ontstaansgeschiedenis uit: natuurlijke omstandigheden hebben het landschap gevormd. Wonderen bestaan misschien wel, maar hier even niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden