Review

De ambities van cabaretier Jouke zijn aan de hoge kant

Het is een risico om je eigen ambities tot onderwerp van je voorstelling te maken. Ook is Pieter Jouke niet de beste performer binnen het cabaret.

Joris Henquet
Pieter Jouke. Beeld -
Pieter Jouke.Beeld -

Alle dingen die hij dacht zijn opgeschreven op a-viertjes en liggen verspreid over het podium. In het hoofd van Pieter Jouke moet het een chaotische, wonderlijke boel zijn. In zijn vierde solovoorstelling heeft hij veel gedachten en herinneringen die door zijn hoofd spoken samengebracht, waaronder een angstig bezoek aan de manege met zijn dochter, de exacte geboortedatum van Jezus Christus, die ene hit van jaren negentig-rapper Vanilla Ice en zijn schoolvriendje Meta, die veel beter in gym was dan hij.

Het rode draadje binnen het programma is ambitie. Jouke maakt al sinds 2001 professioneel grappen, voor zichzelf op het podium of in de redactie van satirische tv-programma's zoals Zondag met Lubach. Op zijn 43ste heeft Jouke echter nog niet het grote succes geboekt dat hij ooit voor zichzelf in gedachten had, en dat levert frustraties op. Kan een goeroe misschien redding bieden?

Dingen die ik dacht

Cabaret
Door Pieter Jouke.
Regie-adviezen: Eva Bauknecht.
22/2, De Kleine Komedie Amsterdam.

Tournee t/m 20/5, volgend seizoen reprise.

Het is een risico om je eigen ambities tot onderwerp van je voorstelling te maken: beter kun je demonstreren waaróm je dan zo goed bent, en daarmee indirect je ambities verwezenlijken. Dat doet Jouke soms ook wel, want grappen schrijven kan hij zeker. Hoewel vaak aan de flauwe kant, valt er best wat te gniffelen om de vele woordgrappen in de trant van 'Makelaars, ik vertrouw ze voor geen vierkante meter.'

Jouke is echter niet de beste performer binnen het cabaret. Hij articuleert niet altijd even duidelijk en verzuimt om vaart te maken, waardoor zijn voorstelling langdradig wordt.

Wat ook wringt is dat Jouke zich niet beperkt tot het verkopen van totale onzin, maar er ook een aantal serieuze gedichtjes, een intiem ziekenhuisverhaal en een observatie over veiligheid en terrorisme tegenaan gooit. Daarmee is het wel heel wijdlopig allemaal, en bewijst Jouke dat zijn ambities inderdaad aan de hoge kant zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden