TheaterrecensieDe orde van de dag

De alternatieve oudejaarsconference van De Orde van de Dag is een intrigerende zoektocht naar waarheid, vol onverwachte wendingen (drie sterren)

Dat de conclusies niet erg spannend zijn, is bijzaak. Het gaat om de reis.

Joris Henquet
Martijn Nieuwerf (l) en Greg Nottrot (r) in eindejaarsvoorstelling De (Orde) Chaos van 2018 Beeld Moon Saris
Martijn Nieuwerf (l) en Greg Nottrot (r) in eindejaarsvoorstelling De (Orde) Chaos van 2018Beeld Moon Saris

Op een videoscherm zien we hoe theatermaker Greg Nottrot in een dikke winterjas door een straat in Rusland loopt en aankomt bij een massieve deur, waarvan hij meent dat het de datsja van Vladimir Poetin betreft. Oftewel: Nottrot staat voor het buitenhuis van de Russische president, het huis waarover voormalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra had gelogen dat hij er was geweest. ‘Durf ik hier aan te bellen? Is dat niet gevaarlijk?’, zegt een nerveuze Nottrot in de camera.

Het lijkt op een cliffhanger uit een spannende tv-reportage, maar het is de opening van De orde (chaos) van 2018 van De Orde van de Dag. Dit collectief maakte de laatste jaren steeds met een grote groep mensen een alternatieve oudejaarsconference. Dit jaar is cabaret verder weg dan ooit: groepslid Greg Nottrot luidt 2018 in zijn eentje uit, zonder liedjes en zonder veel grappen. In een toneelmatig concept neemt hij zich voor om ‘het beeld van 2018’ te zoeken. Het grasduinen door nieuwsfoto’s ontaardt in een reis naar Rusland, waar Nottrot de waarheid wil vinden door de datsja te bezoeken waar Halbe Zijlstra over loog.

Eindejaarsvoorstelling De (Orde) Chaos van 2018 Beeld Moon Saris
Eindejaarsvoorstelling De (Orde) Chaos van 2018Beeld Moon Saris

Het is zonder meer een intrigerend uitgangspunt, deze zoektocht die allerlei onverwachte wendingen neemt. Inventief ook dat Nottrot zichzelf laat spelen door acteur Martijn Nieuwerf, terwijl maker Nottrot zelf de andere personages speelt, zoals zijn bezorgde vriendin en een Russische priester in het vliegtuig.

Na een sprankelend eerste deel vallen de conclusies die worden getrokken over de thema’s waarheid en leugen uiteindelijk toch tegen, zonder echt nieuwe inzichten. Ondanks dit bezwaar is het de moeite waard om dit jaaroverzicht te bezoeken; het gaat hier om de reis en niet om het doel.

De (orde) chaos van 2018 door De Orde van de Dag en Het Zuidelijk Toneel. Tekst en spel: Greg Nottrot en Martijn Nieuwerf. Regie: Daniël van Klaveren. 11/12, Theater aan het Spui, Den Haag. Tournee t/m 31/12.

Martijn Nieuwerf (l) en Greg Nottrot (r) in eindejaarsvoorstelling De (Orde) Chaos van 2018 Beeld Moon Saris
Martijn Nieuwerf (l) en Greg Nottrot (r) in eindejaarsvoorstelling De (Orde) Chaos van 2018Beeld Moon Saris
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden