Review

De allesgelover ontstijgt plot B-film niet

Adequate toneelschrijver Willem de Vlam slaat de plank mis met flauwe komedie over samenzweringstheorieën en complotdenkers. Eerste deel van vijfluik ontstijgt niet de plot van matige B-film.

Vincent Kouters
null Beeld Jochem Jurgens
Beeld Jochem Jurgens

Samenzweringstheorieën en complotdenkers belachelijk maken is niet moeilijk. Er is geen kunst aan om een man - middelbare leeftijd, fanatieke blik - op een podium te zetten en hem te laten spuien over de Bilderberggroep, chemtrails en buitenaardse wezens. Zet daarnaast een stel personages dat consequent met hun ogen rolt en je hebt een flauwe komedie.

Dat is wat Willem de Vlam doet in De allesgelover. De Vlam, normaal een adequaat vanger van de tijdgeest in scherpe satires, overspeelt zijn hand; samenzweringstheorieën zijn weer in en zelfs The X-files zijn terug, maar het ongeloofwaardige verhaaltje dat hij hier opdient, voegt niks toe.

De allesgelover heet Albrecht (Bart Klever). Albrecht is uitbater van een oud bioscoopje en gaat in zijn vrije uurtjes op zijn YouTube-kanaal helemaal los over de geheime machten die de wereld regeren. Zijn dochter (Markoesa Hamer) haalt met Antoinette (Trudi Klever) iemand binnen die hun noodlijdende zaak kan redden, maar haar vader herkent in haar de vijand.

De Vlam strooit met filmcitaten en grappige zinnetjes maar kan niet verhinderen dat de plot van zijn stuk die van een matige B-film niet ontstijgt. Regisseur Paul Knieriem geeft Bart Klever alle ruimte om de maniakale Albrecht vorm te geven. Wat hij niet kan verhinderen is dat de jongere acteurs - Markoesa Hamer en Mitchell Havelaar als technicus in het filmhuis - erg veel moeite hebben met het uitvergrote acteren, en er soms tenenkrommende poppenkast van maken.

De allesgelover is het eerste deel van een aangekondigd vijfluik, getiteld Project Homunculus, gemodelleerd naar het werk van Molière over 'de kleine mens'. We wachten af.

De allesgelover. Van Willem de Vlam, regie: Paul Knieriem. Toneelschuur, Haarlem, 29/1. Tournee t/m 20/3.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden