AlbumrecensieBeethoven 6

De Akademie für Alte Musik Berlin heeft kennis van zaken en speelt Beethoven heel verzorgd ★★★☆☆

null Beeld

Zelfs Beethoven verzon niet alles zelf. Zo’n symfonie gebaseerd op landschappelijke taferelen, bijvoorbeeld, dat was al eens eerder gedaan. Justin Heinrich Knecht (1752-1817) maakte 23 jaar voor Beethoven aan zijn Pastorale begon, een ‘portrait musical de la nature’. Een symfonie in vijf delen, net als die zesde van Beethoven.

De Akademie für Alte Musik Berlin zet deze stukken na elkaar. Het blijft oneerlijk: we zijn al zo vertrouwd met Beethoven dat we niet kunnen doen alsof hij niet in onze kop zit, en dezelfde soort opwinding en meeslependheid mogen we niet verwachten bij een onbekendere tijdgenoot die een generatie ouder was. (De goede verstaander leest in de vorige zin natuurlijk: Beethoven speelt die gast helemaal weg. En dat doet hij dus ook.)

Het Berlijnse gezelschap, op historische instrumenten, heeft kennis van zaken en speelt Beethoven heel verzorgd. De felle paukenslagen in de onweersscène komen aan. Maar ook hier geldt dat er al heel wat bekenders is, eerdere meesterlijke opnamen in dit geval, waar je het maar al te snel tegen aflegt.

Akademie für Alte Musik

Beethoven 6

Klassiek

★★★☆☆

Harmonia Mundi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden