Bericht van het transitieteamMicha Wertheim

De afdeling bagatellisering van het Transitieteam werkt de klok rond om alles in perspectief te zetten

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitieteam door aan de bezoekers van de Volkskrantwebsite.

Het Transitieteampje vindt dat we niet moeten overdrijven. Probleempjes hebben we nooit ontkend, maar ze worden vaak gemaakt door journalistjes of columnistjes. Mensjes met egootjes die stukjes moeten schrijven voor krantjes.

Onze afdeling bagatellisering werkt de klok rond om met verkleinwoordjes alles in perspectief te zetten. Deze week kwam het hoofd van onze afdeling verkleinwoordjes, Jortje Kelder, in opspraak omdat hij met een privévliegtuigje op kosten van een vriendje een tripje heeft gemaakt naar een feestje op Ibiza. In dat vliegtuigje zat ook een ander vriendje van Jortje, die partijleidertje is van een partijtje dat erop hamert dat journalistjes hun werk niet doen. Het vriendje met het vliegtuigje heeft zijn centjes verdiend met het verkopen van maatpakjes aan jongetjes en meisjes die er graag uit willen zien als grote mensjes. Jortje draagt die pakjes ook en krijgt daar al jaren wat stapeltjes met bankbiljetjes voor terug.

Het partijleidertje is nu in de probleempjes geraakt omdat een journalistje erop wees dat je zulke snoepreisjes bij het geschenkjesregister van ons parlementje moet opgeven als cadeautje.

Het probleempje van Jortje is dat hij naast zijn baantje als paspopje ook een schnabbeltje heeft als presentatortje bij programmaatjes die met publieke centjes worden betaald. Jortje heeft een tv-programmaatje en een radioprogrammaatje waarin hij doet alsof hij een journalistje is. Bij het radioprogrammaatje heeft Dr. Jortje zichzelf een academisch titeltje toebedeeld. Academische titeltjes zijn voor Dr. Jortje net als goedkope maatpakjes.

De omroepbaasjes vinden dat prachtig. Die snappen heel goed dat Jortje een paar programmaatjes moet hebben om zo een extra zakcentje te kunnen verdienen met dagvoorzitterschapjes. Van die centjes koopt hij dan weer een bootje, een autootje of een huisje. Niets dat de omroepjongetjes en -meisjes niet ook zelf zouden willen hebben. Bovendien heeft Jortje die programmaatjes nodig om de maatpakjes te showen die zijn vriendje moet verkopen om de reisjes van te bekostigen die Jortje maakt met de parlementariërtjes aan wie hij in zijn programmaatje dan weer vraagjes stelt om te doen alsof hij behalve paspopje ook journalistje is. De parlementaire vriendjes gebruiken die interviewtjes dan om te fulmineren dat journalistjes van het publieke omroepje niet deugen, waarop Jortje dan met wat verkleinwoordjes laat merken dat hij niet onder de indruk is.

Wij van het Transitieteampje zijn wel onder de indruk van Jortje. Dat iemand wiens enige talentje het gebruik van verkleinwoordjes is, zo ver kan komen in dit landje, geeft alle vertrouwen in ons toekomstje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden