De aarde als Al Gore gelijk krijgt

Het is 2040 en de kwart eeuw die aan dit jaartal vooraf ging heeft de mensheid zich duidelijk niets aangetrokken van de boodschap uit An Inconvenient Truth van Al Gore uit 2006....

Het milieu is 2040 definitief naar de filistijnen, de mensheid is gedecimeerd door nucleaire oorlogen en Gods toorn is in de vorm van een verwoestende meteoriet op de restanten van de wereldbevolking neergedaald. Zie daar het post-apocalyptische decor van Maelstrom, een tactisch spel voor de pc.

Op het krioelende schaakbord van Maelstrom treden drie facties aan. De Remnants bestaan uit ex-militairen die om de heerschappij over de planeet vechten tegen de technologisch superieure Ascension, die robots hebben ontwikkeld om het vuile werk op te knappen.

Om de zaken nog gecompliceerder te maken, mengt zich een buitenlands ras in de strijd. Die Hai-Genti is gevlucht van zijn eigen planeet, die er kennelijk nog slechter aan toe was dan de aarde. Ze voelen zich thuis in het water en kunnen slagvelden laten onderlopen om een tactisch overwicht te krijgen. De speler kiest de zijde van een van de strijdende partijen. Hij stippelt een overlevingsstrategie uit door eenheden naar de juiste plek te dirigeren.

Het script voor Maelstrom is geschreven door de Britse sf-auteur James Swallow, beter bekend door zijn bijdragen aan de tv-serie Dr. Who en aan andere games (waaronder het Nederlandse Killzone).

Op papier heeft Maelstrom daarmee alle ingrediënten in huis voor een strak potje strategisch oorlogsvoeren. Maar de game, uitgegeven door Codemasters, heeft wat ruwe kantjes. Visueel blijft het achter bij andere titels in het genre en ook de gesproken teksten komen allemaal uit het boek van grote gameclichés.

Online of op een lokaal computernetwerk kunnen zes speler elkaar de hersens inslaan. Een bijzonder extraatje is de mogelijkheid de omgeving aan te passen. Zo kunnen er bergen worden geschapen om de opmars van de vijand te stuiten.

Had Al Gore die mogelijkheid maar in 2006 al gehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden