De Aanvoerder
Een aanvoerder is ook maar een aanvoerder
Jeroen van den Berk?
Werkt bij PSV, als hoofdredacteur media. In 2008 won hij de publieksprijs in de strijd der sportboeken om de Nico Scheepmaker Beker, met PSV 1988 - reconstructie van een gouden jaar. Twee jaar eerder verscheen van zijn hand Coen Dillen, het Kanon. Verder speelt Van den Berk (1979) American Football.
Wat!?
Hij geeft het eerlijk toe. In de inleiding schrijft hij dat hij jarenlang aanvoerder is geweest van de Eindhoven Raptors. Momenteel speelt hij voor de Maastricht Wildcats, 'qua imago en resultaten misschien vergelijkbaar met AZ'.
Kunnen we het niet gewoon over Coen Dillen hebben? Coen Dillen!
Als een voetballer in de eredivisie veel doelpunten maakt, zoals Ajacied Luis Suarez nu, duikt steevast de naam van Dillen op, met de vraag of het record van Het Kanon uit Eindhoven (43 doelpunten in het seizoen 1956-1957) zal worden verbeterd.
We dwalen af.
Juist niet, want wie is de aanvoerder van Ajax? Luis Suarez.
Waarom eigenlijk?
Ajax-trainer Jol heeft uit arren moede de beste speler maar aangewezen. 'Een jonge, vaak onbeheerste aanvaller die de taal niet vloeiend spreekt is zijn leider', stelt Van den Berk op afkeurende toon vast.
Want?
Suarez is niet bepaald het prototype van de aanvoerder die Van den Berk heeft geïnspireerd tot het schrijven van een boek.
Aan welke eisen voldoet de ideale aanvoerder?
De eerste zin van het boek is: 'Als goede aanvoerder geldt iemand met overwicht op de groep.' Maar soms is de aanvoerder gewoon de oudste speler. Anderen worden gekozen omdat ze de wedstrijd het beste 'lezen' of omdat ze zich in de spelersgroep onderscheiden met hun karakter en persoonlijkheid. Dat is de voornaamste overweging van Louis van Gaal als hij een aanvoerder kiest.
Van Gaal was vaak aanvoerder, als voetballer. Gelukkig maar, want daar hebben we zo'n uitspraak aan te danken die alleen Van Gaal maar kan doen. Hij stelt vast dat maar weinig voetballers het vermogen hebben 'boven de materie' te staan. 'Er zijn maar enkele spelers die dat kunnen. Per generatie. Blind was er een van. Ik was er een van, en Cruijff. En dan houdt het op.'
Ach ja.
Interessant boek?
Ja. En nee. Door tien bekende aanvoerders te interviewen, onder anderen Danny Blind, Frank de Boer, Mark van Bommel, Phillip Cocu, Ronald Koeman en Ben Wijnstekers, is De aanvoerder ook een boek geworden over het Nederlandse voetbal in de laatste 25 jaar.
Maar?
Het thema is dun. Een aanvoerder is maar een aanvoerder. De man met de band om de arm is een fenomeen in het voetbal, maar op een gegeven moment weet je het allemaal wel.
Links of rechts?
Links. Stijn Schaars (AZ) bijvoorbeeld draagt de aanvoerdersband rechts. Ziet er niet uit. Nooit rechts, waarschuwt Van den Berk volkomen terecht. Want links klopt het hart.