tv-recensieHaroon Ali

De aanvaring met Anouk hebben we nog steeds niet gezien, maar Lil’ Kleine heeft de battle al verloren

null Beeld
Haroon Ali

Samen met 1,6 miljoen Nederlanders verheugde ik me vrijdag op de grootste titanenstrijd van 2019. Nee, niet Rico versus Badr deel zoveel, maar de clash tussen coaches Anouk en Lil’ Kleine in The Voice of Holland, die na de laatste ‘blind auditions’ was aangekondigd. Al voor het tiende seizoen van de talentenjacht van start ging, begin november, werd gemeld dat de opnamen waren stilgelegd omdat Lil’ Kleine zijn collega-coach zou hebben uitgescholden voor – excuus – ‘kankerhoer’, omdat Anouk twijfelde aan zijn expertise. Maar waarom houdt de ruzie kijkers anderhalve maand later nog steeds bezig?

The Voice is een van de laatste successen waaraan RTL zich vastklampt. De kandidaten zijn inwisselbaar, maar het succes zit in de chemie tussen de coaches. Ali B is de grappenmaker, Waylon vertelt wat hem raakt en Anouk bepaalt wie er (niet) kan zingen. Maar Lil’ Kleine, die sinds vorig seizoen meedoet, is volstrekt incompetent als coach. Iedere vrijdagavond stroomt Twitter vol met commentaar op het jurylid, dat alle grappen over de zangkwaliteiten en looks van kandidaten overstemt. Wat doet hij daar?!

Lil’ Kleine luistert niet, maar draait zijn rode stoel voor ieder Nederlandstalig nummer. Hij draait ook als de anderen niet draaien, zodat de kandidaat hem wel als coach moet kiezen. Iedere dame is een ‘lieffurt’ of ‘sgat’ en wordt gepaaid met lege beloften. Hij heeft namelijk geen zinnig advies te bieden. Voor een rapper komt hij slecht uit zijn woorden en brabbelt dingen als: ‘Ik vind dat je heel erg laat zien dat je gewoon iets doet wat je eigenlijk heel leuk vindt. Dat hoor je ook in je stem. Alleen, als ik zo naar je kijk, dan zie ik dat je nog veel meer kan.’ Wablief?

Coach Lil' Kleine in 'The Voice of Holland'. Beeld RTL
Coach Lil' Kleine in 'The Voice of Holland'.Beeld RTL

We wachten dus op een confrontatie tussen de beste coach en de slechtste coach in de geschiedenis van The Voice. We wachten op het moment dat de stoere Hagenees de Amsterdamse geldwolf op zijn plek zet. Maar vlak voor de eerste battles tussen de kandidaten begonnen, werd vrijdag in RTL Boulevard gemeld dat kijkers nog langer moeten wachten op de aanvaring tussen Anouk en Lil’ Kleine. Die zien we pas op 10 januari. Althans, het deel dat werd gefilmd, want de echte narigheid gebeurde achter de schermen.

De twee coaches liggen trouwens nog steeds met elkaar in de clinch. Er zitten dus gaten in het reddingsvest van RTL. Hoe blijven ze drijven? In Boulevard werd al gezinspeeld op een vervanging. Toevallig waren er voor dit tiende jubileumseizoen al gastcoaches geboekt, zoals Ronnie Flex en oudgedienden Marco Borsato, Miss Montreal en Angela Groothuizen. Zal één van hen de liveshows redden?

The Voice kan niet zonder de grappen van Ali B., de kennis van Anouk en de vrolijke pesterijen tussen de twee. Ook Waylon heeft zijn plek gevonden op de vrijdagavond. Maar hoe de tv-ruzie van het jaar ook uitpakt, fopcoach Lil’ Kleine heeft de battle al verloren.

Formule

The Voice of Holland kampt met dalende kijkcijfers. Zijn Nederlanders uitgekeken op de formule, of is er meer aan de hand?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden