RecensieWereldkerstcircus Carré

De 35ste editie van het Wereldkerstcircus is een feest van verbazing ★★★★☆

De glamour zit in de kostumering, maar dat misstaat het circus niet.

Annette Embrechts
Royal Circus Moskou van Gia Eradze tijdens het Wereldkerstcircus in Carré. Beeld Maslinita
Royal Circus Moskou van Gia Eradze tijdens het Wereldkerstcircus in Carré.Beeld Maslinita

Handelsoorlogen, sancties: het spierballenvertoon van wereldleiders lijkt gelukkig geen vat te krijgen op het spierballenvertoon in het Wereldkerstcircus in Carré. Daar jongleren 24 Chinese jongleurs met honderd hoeden, gewoon op de swingende beat van Dangerous van Michael Jackson: een fraaie Europese première voor het grootste hoedenjongleernummer ter wereld. Uit Moskou komt een gigantisch circusballet, exorbitant uitgedost in uitzinnige Broadwaystijl, met stars & stripes geprint op ruisende hoepelrokken. En aan het slot wappert de Russische vlag broederlijk naast de Nederlandse driekleur, vastgehouden door twee stuntrijders te paard. Dat de acrobaat met de Russische vlag van het paard wordt geworpen en even in pistestof moet bijten, vatten we niet op als politieke interventie.

De 35ste editie van het Wereldkerstcircus in Carré pakt uit met records en superlatieven, zeker voor de pauze. De tweede helft is tammer, op het begin na, met de Grote Dubbele Vliegende trapeze-act uit Las-Vegas, een sterattractie van Cirque du Soleil. Ploegleider Ammed Tuniziani vliegt met dubbele schroef door de lucht en maakt tweeënhalve salto voordat hij aan zijn benen wordt opgevangen. De ironische lachkick van goochelaar Steve Eleky is echter flauw en de oubollige messenwerpact van De Jasters toe aan pensioen.

De Gouden Droom tijdens het Wereldkerstcircus in Carré. Beeld Wereldkerstcircus Carré
De Gouden Droom tijdens het Wereldkerstcircus in Carré.Beeld Wereldkerstcircus Carré

Die acts daargelaten is de 35ste editie een feest van verbazing. Met dank aan choreograaf, sterartiest en kostuumontwerper Gia Eradze, die door Henk van der Meijden, Monica Strotmann en dochter Elisa (het gezin achter Stardust Circus Internationaal) naar Amsterdam is gehaald met een groot deel van zijn Royal Circus Moskou. Eradze herhaalt in Carré de bedwelmende openingsact, die hem vorig jaar in Monte Carlo de Gouden Clown opleverde. Een oogverblindende circusversie van een meiboomdans met kleurige linten, glitterkostuums en pluimveren. In het hart zit een tissue-act van een acrobaat verscholen, die op eigen kracht aan doeken omhoog klimt. Meermaals keren de dansers van Eradze tijdens de bijna drie uur durende voorstelling terug, zoals met een neofolkloristische zweefdoekenact en de zilverglimmende showfinale.

Natuurlijk, de glamour zit in de kostumering, maar dat misstaat het Wereldkerstcircus niet. Bovendien zijn er genoeg topacts te zien waar het op mensenkracht aankomt, zoals van een Russisch duo dat tijdens Funkoholics in spijkerbroek aan een Chinese mast lijkt geplakt, slechts leunend op de oksel van de dame. Luchtacrobaat Anastasia Makeeva neemt in spagaat afscheid als koningin van het luchtruim, haar gewicht torsend aan enkels in trapezedoek. En de Argentijnse macho’s achter Revolution Gauchos roffelen met houten balletjes aan touwtjes een orkaan aan ritmes, sneller dan oor en oog kunnen volgen. Alleen de door een goudbad gehaalde tissue-act van het Italiaanse echtpaar Yves & Ambra is ver over de top. Omringd door eveneens goud geschminkte levende standbeelden, behangen met vleugels, schilden en keizerkronen, kronkelen ze omhoog langs doeken, hun gespierde lichamen in elkaar gevlochten. Die ‘gouden droom’ neigt naar, sorry voor het woord, circusporno.

Wereldkerstcircus Carré 35 jaar

Circus

★★★★☆

21/12 Koninklijk Theater Carré, Amsterdam. Aldaar t/m 5/1.

Chinese jongleurs met het grootste hoedenjongleernummer ter wereld tijdens het Wereldkerstcircus in Carré. Beeld Wereldkerstcircus Carré
Chinese jongleurs met het grootste hoedenjongleernummer ter wereld tijdens het Wereldkerstcircus in Carré.Beeld Wereldkerstcircus Carré
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden