De 1001 grootste voetbalmomenten

Veel over Beckham en niets over Van Gaal

Onkenhout Paul

Wie zijn de auteurs? Engelsen. Ze schrijven voor Engelse kranten of tijdschriften. Volgens de uitgever zijn het 'bekende en ervaren Engelse voetbalauteurs', dus dat zullen we dan maar geloven.

Wéér een boek van Tirion. Uitgever Roel van Veen brengt het ene na het andere boek op de markt. In de sportwereld weet iedereen: wie een boek wil schrijven, kan altijd bij Tirion terecht en morgen beginnen. Het gevolg is dat niet één uitgever zoveel sportboeken op de markt brengt als Tirion; sportboeken overigens van nogal wisselende kwaliteit.

Bekende auteurs? Bij Tirion zijn bekende auteurs bekende mensen. De uitgeverij pronkt met boeken van Mario van der Ende, Richard Krajicek, Lucia Rijker, Karin Bloemen, Ronald Naar, Hans Böhm en Theo Reitsma.

Zijn dat goede schrijvers? Zij zijn geen schrijvers.

Veel voetbalboeken zeker? Verhoudingsgewijs niet eens zo veel, maar wel over Abe Lenstra, Fritz Korbach, Coen Dillen en Guus Hiddink. Verder geeft Tirion veel praktische boeken uit, voor sportvissers, darters, touwtrekkers, denksporters en zeilers.

De grootste voetbalmomenten? Groot, ja. In de betekenis van belangrijk. De titel is letterlijk vertaald.

Voldoet het als naslagwerk? Dankzij het namenregister wel, enigszins, al is het wat slordig dat Van Basten en Van der Sar bij de v zijn ondergebracht.

Staan alle grote voetbalmomenten er in? Internationaal gezien wel, ja. Het eerste grote voetbalmoment is de oprichting van de Engelse Football Association in 1863. Daarna worden, steeds met een foto, in het kort de hoogtepunten uit de geschiedenis van het voetbal belicht.

En de Nederlandse grootste voetbalmomenten? Zoals de EK-zege in 1988? En de beroemde Watersnoodwedstrijd in 1953? De Nederlandse hoogtepunten staan er ook in, maar spaarzaam. Het is goed te merken dat Britten het oorspronkelijke boek hebben samengesteld en dat het merendeel van de stukken is vertaald.

Veel David Beckham dus. Iets te veel zelfs. Hij wordt 12 maal genoemd en Johan Cruijff bijvoorbeeld slechts 10 maal. Marco van Basten moet het met 3 vermeldingen doet, 5 minder dan Cristiano Ronaldo. Dat komt omdat de Portugees bij Manchester United speelt, niet omdat hij meer heeft gepresteerd dan Van Basten. Want dat heeft hij nog lang niet.

Irritant? Ja. En het wordt er niet beter op als je ontdekt dat Louis van Gaal niet één keer wordt genoemd, zelfs niet in het stukje waarin de Champions League-zege van Ajax wordt beschreven.

Misschien zegt dat wel iets over de internationale waardering voor Van Gaal. Het is eerder een kwestie van slordigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden