RecensieDaymohk

Daymohk: Documentaire over een Tsjetsjeense dansgroep is ook verholen portret van een totalitair machoregime ★★★☆☆

Still uit Daymohk.Beeld RV

Toen Jos de Putter in 2002 zijn internationaal bekroonde documentaire Dans Grozny, dans maakte, over de tournee van een Tsjetsjeense folkloristische jeugddansgroep, bediende Masha ­Novikova de camera en verrichtte ze ­research.

Nu, zoveel jaar later in het wederopgebouwde land, zoekt zij de Tsjetsjeense danschoreograaf, diens opgegroeide kinderen en oude danspupillen op voor haar eigen documentaire. Daymohk, tevens de naam van de dansgroep, is opgebouwd uit nieuw en oud beeldmateriaal.

Er is veel veranderd voor het gezelschap. Zowel de onder goedkeurend oog van Poetin regerende huidige Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov als diens gewelddadig omgekomen voorganger en vader Achmat Kadyrov omarmde de dansgroep. Zó dient Tsjetsjenië zich te presenteren: met ­vurige traditionele dans, zwierende en tollende jongens en meisjes in klederdracht.

Ramzan Ahmadov, ­oprichter en choreograaf van Daymohk, werd uitgeroepen tot volksheld, ingelijfd door het ­Kadyrov-regime en aangesteld als ­onderminister. Ook zijn dansende zoon en dochter maakten carrière: hij op het ministerie, zij als derde vrouw van ­leider Kadyrov junior. In de oude beelden leefde het straatarme gezin in het decor van de kapotgeschoten stad Grozny, nu bewonen de Ahmadovs ­kapitale villa’s. De oude choreograaf Ahmadov geef zich niet echt bloot in ­Novikova’s documentaire, maar erg ­gelukkig oogt hij niet.

Zonder al te directe of confronterende vragen te stellen, tracht de filmmaker te tonen welke prijs de dans­familie (en overig Tsjetsjenië) betaalt voor stabiliteit en voorspoed. Telkens zien we de propagandistische staats­televisie op de voor- en achtergrond in de woonkamer, of zien we fragmenten van toespraken en uitspattingen van leider Kadyrov; die houdt van dans, vechtsport, gangstertypes, protserige gebouwen en de Koran.

Fascinerende beelden zijn dat: een totalitair machoregime, gestoeld op sovjetnostalgie, Poetin-adoratie en ­islam.

Documentaire

★★★☆☆

Daymohk

Regie Masha Novikova

85 minuten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden