Weekendwijzer

Dave Grohl, Toetanchamon, Holland's licht

De 7 interessantste programma's dit weekend, van de muziekreeks van Dave Grohl tot de kwalen van farao Toetanchamon.

Dave Grohl. Beeld Judith Baas
Dave Grohl.Beeld Judith Baas

1. Hollands licht Zaterdag, NPO Doc, 9.44 uur

(herhaling: zondag 4.42 uur, maandag 15.35 uur)

Bestaat het legendarische Hollandse licht op 17de eeuwse schilderijen van Jacob van Ruisdael en collega's eigenlijk wel, vroegen de broers Maarten en Pieter-Rim de Kroon zich af. Is het licht boven de Scheveningse zee echt anders dan het licht boven Antwerpen of Brest? Om erachter te komen filmden de broers de luchten die boven heel Holland voorbijdrijven. De loden lucht vlak voor een storm boven Rotterdam, een grijze hemel hangend over de Groningse klei, de avondzon boven de vuurtoren van Marken, zilveren wolken als bergen boven het IJsselmeer. Een kijkfilm.

undefined

2. Spekkoppen en Kaasbelgen

Zaterdag, NPO 2, 16.25 uur

De titel doet een ludiek taalspelletje vermoeden, maar nee, Spekkoppen en Kaasbelgen is een 'literaire inburgeringsroadmovie'. Op uitnodiging van programmamaker Ruud van Gessel leidt de Vlaamse auteur Stefan Hertmans schrijfster Yasmine Allas rond in België. Robert Vuijsje laat Nederland zien aan de Vlaams-Turkse Birsen Taspinar. In de eerste aflevering (thema: oorlog) gaan Vuijsje en Taspinar langs bij de asielzoekers van de Vluchtgarage in de Bijlmer. Onderweg maakt Taspinar kennis met de Amsterdamse vurigheid, als Vuijsje wordt herkend als auteur van Alleen maar nette mensen en er van langs krijgt van een voorbijganger.

undefined

3. kunstuur Zondag, NPO 2, 17.10 uur

Hij woont niet in een Frank Lloyd Wright-achtige villa met smetteloos witte muren en de eerbiedige leegheid, waar kunst goed kan ademen. Bij kunstverzamelaar Frans Oomen staan de schilderijen rijen dik tegen de muren. En boven het bad hangt een kleine Christo. Wacht, er ligt ook nog een Rembrandt onder de kast. Wall, Mik, Dumas, Koons, wel 1.600 werken verzamelde PABO-leraar Oomen sinds hij begon in 1985. En er mag meer bij. Oomen leeft voor de kunst. 'Het is de verwondering', zegt hij. 'Soms kan ik er niet van slapen. Dan denk ik, dat beeld moet ik hebben. Waar haal ik het geld vandaan? Dit potje, dat potje.'

Eerste aflevering van een serie over gepassioneerde Nederlandse verzamelaars in Kunstuur.

undefined

4. Focus: Wat is ongezonder? Suiker of vet

Zondag, NPO 2, 18.50 uur

Waar val je meer van af, een suikerloos of juist een vetloos dieet? Wat is ongezonder, suiker of vet?

De eeneiïge tweeling Chris en Xand van Tulleken, alletwee dokter en poolreiziger, probeert het uit in een experiment met een verrassende uitkomst. De een eet een maand wel vet en geen suiker, de ander wel suiker en geen vet. Wie valt het meest af? Wiens hersenen werken het best? Wie voelt zich het best? Eigenlijk voelen ze zich alletwee niet zo jofel tijdens de dieetmaand.

undefined

5. TegenlIcht: Baas in eigen club

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

'Stop taking our soul', zingen de mannen en vrouwen op de tribunes van FC United of Manchester. Een club die in 2005 is opgericht door ontevreden supporters van Manchester United, die het niet meer konden aanzien dat hun Man U het in schulden gedompelde zakenspeeltje was geworden van businesstycoon Malcolm Glazer.

Tegenlicht gaat over de tegenbeweging in het Engelse voetbal. Premier League-clubs zijn -het is geen nieuws - opgekocht door investeringsfondsen of schatrijke eigenaren, die nooit in het stadion komen, of, zoals bij Cardiff City, de clubkleuren veranderen van blauw naar rood. De supporters hebben er genoeg van. Ze kopen zelf hun club. Of ze richten een nieuwe club op, zoals FC United. Negen divisies lager dan de Premier League, 'maar de club is tenminste weer van ons.' En FC United krijgt midden in Manchester een nieuw, eigen stadion. 'Ik zal tot mijn dood een Manchester United-fan blijven', zegt FC United-manager Andy Walsh, 'maar de business die de Glazers ervan gemaakt hebben wil ik niet.' In het stadion zingen ze: 'Glazer where ever you may be. You bought Old Trafford. But you can't buy me.'

undefined

6. Sonic Highways Zondag, Canvas, 21.35 uur

Als Foo Fighters-frontman Dave Grohl geen rockster was geworden, dan had hij het zeker geweldig gedaan als muziekleraar. Naast zijn uitstraling als cool en toegankelijk rolmodel, heeft hij overduidelijk ook de kennis en het enthousiasme. Grohls liefde voor het vak droop er al vanaf in de door hem geregisseerde documentaire Sound City, een ode aan de gelijknamige geluidsstudio in LA.

In de tv-reeks Sonic Highways gaat hij nog een stapje verder en portretteert de muziekcultuur en belangrijkste opnamestudio's van acht verschillende Amerikaanse steden. Naast diepgravende geschiedenislessen over de blues van Chicago (aflevering 1) en punkscene van Washington (aflevering 2), is te zien hoe Grohl en zijn band, beïnvloed door wat ze zien en horen, in elke stad een nummer voor hun nieuwe album in elkaar sleutelen. 'De omgeving waarin je een plaat maakt, beïnvloedt het eindresultaat. Ik heb het gevoel dat als iedereen meer zou weten over de mensen en de locaties waar deze muziek wordt gemaakt, je je meer verbonden kunt voelen', aldus Grohl, die, zoals het een goede leraar betaamt, je met gemak enthousiast krijgt voor vergeten bands en de kick van een eigenwijs ingerichte geluidsstudio.

undefined

7. Tutankhamun: The Truth Uncovered

Zondag, BBC 1, 22.00 uur

Hij was geen hoogvlieger als piepjonge koning in het Oude Egypte, en toch is er sinds begin 20ste eeuw geen beroemdere farao dan Toetanchamon. Iedereen kent hem en zijn massief gouden dodenmasker, met dank natuurlijk aan schatgraver Howard Carter, die in 1922 op Toetanchamons vrijwel ongeschonden graftombe stuitte.

Toetanchamon moet zich in het hiernamaals in zijn handen hebben geknepen - zijn bijna vergeten koningschap, nu eeuwig verbonden met een gezicht van goud en ogen van edelstenen - maar heeft daarbij buiten de BBC gerekend.

Die laat in documentaire The Truth Uncovered met behulp van een digitale scan en uitvoerig dna-onderzoek zien hoe de farao er destijds onder het glimmende dodenmasker ongeveer uit moet hebben gezien.

En wat blijkt: met zijn hazentanden, vrouwenheupen en een klompvoet, was hij verre van moeders mooiste. Over Toetanchamons moeder gesproken: die blijkt ook zijn tante te zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden