Dave Eggers kan ook nog tekenen

 

Aimée Kiene
null Beeld Dave Eggers & Noordjes Kinderkunst
Beeld Dave Eggers & Noordjes Kinderkunst

Dave Eggers (45) is schrijver, uitgever, wereldverbeteraar, spreker en sinds deze week hoogleraar namens Amnesty International aan de Universiteit van Gent, dat laatste vanwege zijn bijdrage aan de strijd voor mensenrechten. En dan kan de Amerikaan ook nog tekenen.

Woensdagavond werden twaalf tekeningen van de bestsellerauteur (What is the What, 2006, The Circle, 2013) te koop aangeboden tijdens een 'pop-upartshow' en 'late-nightsigneersessie' bij zijn Nederlandse uitgever.

undefined

Ontspanning

Eggers, die na zijn studietijd al werkte als illustrator en ontwerper, weet niet meer exact op welk moment hij zijn oude hobby weer oppakte. Het moet zo ongeveer in 2008 zijn geweest, denkt hij, toen hij na lange dagen van schrijven aan zijn romans behoefte kreeg aan ontspanning. Eggers: 'Als de kinderen in bed lagen, ging ik zitten tekenen op de vloer. Het werkte erg ontspannend.'

Zijn tekeningen waren in 2010 een hit in een New Yorkse galerie. Deze avond hangt nieuw werk van Eggers bij Lebowski uitgevers: precieze zwart-wittekeningen van mensen die Eggers ontmoette tijdens zijn reizen. Eggers tekende ze in één losse beweging met zwarte inkt op stevig papier. Op sommige tekeningen plakte hij stukjes zwart of rood papier.

Raadselachtig

Eggers kijkt naar een van zijn tekeningen, het silhouet van een man op een Turks strand, zijn hand is bedekt door een rood vierkant. 'Ik was steeds op zoek naar mensen die mij het gevoel gaven dat ze een verhaal bij zich dragen. Mijn tekeningen hebben iets raadselachtigs, ook voor mezelf. Wat zit er achter dat vlak, heeft deze man eigenlijk wel een hand?'

Woensdag werden tien van Eggers tekeningen verkocht voor 850 euro per stuk. De opbrengst gaat naar een organisatie die de ontwikkeling van kinderen stimuleert met behulp van kunst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden