Dat is pas triest: opgeheven zonder dat het iemand is opgevallen

De VSB Poëzieprijs gaat sneuvelen, maar de Johnny van Doornprijs blijkt al wijlen te zijn.

null Beeld HH / Luuk van der Lee Fotografie
Beeld HH / Luuk van der Lee Fotografie

De aankondiging dat de VSB Poëzieprijs - 25 duizend euro voor één bundel, geen kleinigheid - na de uitreiking in 2018 wordt opgeheven, stelt dichters en lezers tenminste in de gelegenheid zich op het gemis voor te bereiden. Het VSB-fonds wil gaan 'focussen op projecten die groepen mensen bij elkaar brengen', heette het op 30 augustus in een ongelukkig persbericht dat prompt alom hoon verwekte.

Daarmee voorkwam het fonds zelf dat het ook lof kreeg toegezwaaid voor de 25 jaar dat het de poëzie royaal heeft willen ondersteunen. Tot aan het dankwoord van de finale laureaat kunnen we het VSB-fonds, dat zégt te willen verbinden maar intussen de poëzie afstoot (een obscure hobby van individualisten), met z'n allen genoeglijk blijven uitfoeteren.

Iets heel anders is de stilzwijgende verdwijning van een sympathieke literaire prijs. Dezer dagen werd op Facebook melding gemaakt van het opheffen van de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren. Tweejaarlijks werd die prijs, vernoemd naar de markante dichter, chroniqueur en performer Johnny van Doorn (1944-1991), uitgereikt in Arnhem als onderdeel van het Wintertuinfestival. Tussen 1993 en 2012 is de prijs van 2.500 euro toegekend aan Simon Vinkenoog, Willem Wilmink, Jules Deelder, Tom Lanoye, Bart Chabot, Spinvis en Nico Dijkshoorn- allen auteurs die je óók gezien en gehoord moet hebben. Een telefoontje aan Literair Productiehuis Wintertuin leert dat de Van Doornprijs inderdaad al 5 jaar niet meer bestaat, gevolg van een andere subsidie-verdeling. Niemand heeft er toen ruchtbaarheid aan gegeven.

Dat is pas triest: in plaats van opgeheven worden dat al geruime tijd zijn, zonder dat het iemand is opgevalllen. Past ook allerminst bij de naamgever van de prijs, die luide over alles kon oreren, tot en met een geheim aspect van de beginnende fifties, 'de opkomst van Het Chinese Eet-We-Zen', en wiens 'magistrale stralende zon' nooit mag ondergaan.

Kan de VSB de prijs niet overnemen, opdat het fonds alle lezers die na deze kennisgeving massaal rouwen om de Johnny van Doornprijs, fijn met elkaar verbindt?

Dat zou een prijzenswaardig initiatief zijn. Intussen kunnen wij ons heil zoeken bij de nieuwe tweejaarlijkse Frans Vogel Poëzieprijs (1.500 euro), vernoemd naar de Rotterdamse dichter, tevens oud-fotomodel en performer, die in 2016 overleed.

Op 14 oktober zal Lilian Zielstra de eerste Vogelprijs krijgen. Goed zo. Maar tegen de Van Doornprijs tabé zeggen- nee, dat had niet gemogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden