Tv-recensie Bevallen met je volgers

Dat de jongste volgers het maar weten: zo niet-fleeky bevalt Nederland

Van mijn ouders mocht ik in de jaren negentig onder geen beding naar De Bevalling zappen, het SBS6-programma dat geboorten nogal eh, in your face in beeld bracht. Ga maar na: ik was nog niet geboren toen de eerste bevalling live op tv werd vertoond, in 1983. Dat gebeurde tijdens een aflevering van Vinger aan de Pols met Ria Bremer, die destijds in kaart bracht hoe Nederlandse kinderen ter wereld kwamen.

Nu, 35 jaar later, is Bremer terug met Hoe bevalt Nederland? (Avrotros), een boeiend drieluik waarvan woensdag het laatste deel te zien was op NPO1. Teruggrijpend op fragmenten uit 1983 en door gesprekken met zwangeren, wetenschappers en specialisten kon Bremer ­inzichtelijk maken hoeveel er is veranderd, zeker op medisch vlak. Toen was geen echo krijgen nog heel ­gewoon. Anno 2018 kunnen de eierstokken van een ­2-jarig meisje worden ingevroren, omdat de stamceltherapie die zij ondergaat haar misschien onvruchtbaar zal maken.

Bevallingen zijn niet meer zo veelvuldig op tv als ze ooit waren, maar wie tot in detail wil weten hoe vrouwen ze tegenwoordig beleven, moet eens rondklikken op YouTube. In ­video’s met de titel Mijn ­bevallingsverhaal filmen uiteenlopende types zichzelf terwijl ze enorm uitweiden over hun moederwording. ‘Net bevallen vrouwen denken oprecht dat iedereen het van centimeter tot centimeter ontsluiting wil weten’, aldus een net bevallen vriendin.

Het bevalbulletin van 36 minuten dat de populaire vlogger Monica Geuze (23) twee weken geleden online zette, is bijna 500 duizend keer bekeken. Zo openhartig, grappig en interessant als dat van haar kom je ze zelden tegen, kan ik met al mijn bevallingsverhalenkijkervaring (en zonder baarervaring) zeggen.

Haar belangrijkste voornemen was om ‘fleeky’ te bevallen, vertelt Geuze: vol in de make-up, zoals ze er nu, twee maanden later, bij zit. Eenmaal creperend in het geboortehotel (groetjes aan 1983) kon haar kapsel haar gestolen worden. Ze wilde in het bevalbad met haar hoofd onder water kunnen, dus dag mascara. Het uitpersen van een vuurbal kun je onmogelijk mooier maken dan het is, weet ze nu. In haar terugblik doet ze verfrissend weinig moeite om de zaak te flatteren. ‘Ik lag dus als een vette zeekoe op de bank weeën te hebben.’

Ze vertelt in geuren en kleuren over de pijn en haar andere in duigen gevallen plan: niet poepen tijdens de bevalling. Nadat ze zichzelf naar eigen zeggen ‘al helemaal had ondergezeken’ voelde ze voor het eerst een beetje persdrang en hoewel ze eigenlijk nog niet mocht persen begon ze er stiekem toch een beetje mee. ‘Wat dus resulteerde in het feit dat ik mezelf helemaal had ondergekakt in dat bed. [...] Op een gegeven moment stonk het ook enorm naar stront in die kamer.’

De meeste vrouwen bespreken zulke finesses alleen met hun beste vriendinnen, vermoed ik, in ieder geval niet met de eerste de beste kraamvisite, maar Geuze deelt ze met wie ze maar horen wil. Dan weten haar jongste volgers het maar vast: zo niet-fleeky bevalt Nederland. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden