SignalementenBoeken

Darwin, Ovidius en andere net verschenen titels

Een klassieke Darwin-biografie, hoe weg te komen uit het neoliberalisme, Ovidius’ klassieker Metamorfosen, nonsenspoëzie en andere net verschenen titels.

Vic van de Reijt Prometheus, € 15,-

De evergreen Ik wou dat ik twee hondjes was, de keuze van Vic van de Reijt uit de Nederlandse nonsenspoëzie die voor het eerst verscheen in 1982, was toe aan een update. Tachtig gedichten zijn erbij gekomen in deze 28ste druk, van onder meer Robbert-Jan Henkes, Ivo de Wijs, de sinds kort weer immens populaire Lévi Weemoedt en Jeroen van Merwijk, van wie ‘Een ding’ werd opgenomen, dat zo begint: ‘Ik liep laatst over straat en ik zag een ding staan/ Ik liep laatst over straat en ik zag een ding staan/ Het was een ding met iets daaraan en daar dan van die dingen aan/ Ik liep laatst over straat en ik zag een ding staan.’

Ovidius Van Oorschot, € 27,50

Een bloemlezing met de mooiste verhalen uit de Griekse en Romeinse mythologie, zoals verteld door Ovidius (43 voor Christus-17 na Christus), die de stof aanpaste aan zijn eigen thema – de eeuwige verandering in de natuur – en aan zijn eigen schema. Dat zijn de Metamorfosen, nu verschenen in de vertaling van Marietje d’Hane-Scheltema (1932) en in zwart-wit geïllustreerd door Floris Tilanus (1966). Om met plezier te lezen vanzelfsprekend, maar nog liever om hard­óp te lezen, suggereert de vertaler, ‘met veel stem- en stemmingsvariaties, om voor te lezen of te beluisteren. Dat was ten slotte de praktijk, waarvoor een Romeinse dichter schreef’. Van het scheppingsverhaal tot het Rome onder keizer Augustus, dezelfde die de dichter in het jaar 8 na Christus zou verbannen, om redenen die nooit bekend zijn geworden.

Nick ter Wal Passage, € 14,50

In 2008 zocht Nick ter Wal in Laren de vergeten schrijver Ferdinand Langen op, het pseudoniem van Egbertus Pannekoek, van wie tussen 1944 en 1961 een groot aantal romans en verhalenbundels verscheen. Later werd Langen reclameman, en heeft waarschijnlijk nog de slogan ‘Glaasje op? Laat u rijden!’ bedacht, in 1966 een carnavalshit van volkszanger Sjakie Schram. In 2016 stierf Langen, en Ter Wal erfde diens Smith Corona, ‘de in nicotine en teer gedrenkte schrijfmachine waar Ferdinand tot het laatst toe op heeft gewerkt. Ik wil niet alleen zijn woorden weergeven, ik gebruik ook zijn letters.’ In De schrijfmachine schetst Ter Wal het leven van Ferdinand Langen, van succesauteur tot voetnoot.

Adrian Desmond en James Moore Rainbow, € 15,-

De beste Darwinbiografie aller tijden, prees evolutiebioloog Stephen Jay Gould; die quote staat nu op het omslag van de Rainbow-editie van Darwin, de biografie van Adrian Desmond en James Moore die in 1991 verscheen. In het voorwoord staan de ­biografen stil bij de enthousiaste ontvangst van Darwins On the Origin of Species in 1859 in Nederland, een van de eerste landen waar een vertaling van zijn baanbrekende boek verscheen: ‘In opkomst zijnde vrijzinnigen, erfgenamen van Calvijns majestueuze theologische leer, zagen in Darwin een leermeester omdat hij de schepping verklaarde zonder zijn toevlucht te nemen tot wonderen.’

André Klukhuhn Boom, € 22,50

Eeuw- en millenniumwenden gaan vaak gepaard met gevoelens van rampspoed, verval en ondergang, meestal vergezeld van een terugverlangen naar betere, voorbije tijden of de hoop op een nieuw en glorieus ­begin, schrijft André Klukhuhn in de inleiding van Berichten uit het feniksnest – Eindtijd of wedergeboorte. In teksten van schrijvers en denkers die in het interbellum verschenen ­(Oswald Spengler, Johan Huizinga en Sinclair Lewis) zoekt Klukhuhn lessen voor het huidige tijdsgewricht.

Jeroen Ansink Atlas Contact, € 11,99

Zijn achternaam is niet te doen: Csikszentmihalyi (voornaam Mihaly), maar het begrip ‘flow’ kent iedereen. Flow is het gevoel dat je hebt als je volledig samenvalt met wat je doet en elke handeling automatisch voortvloeit uit de vorige, zozeer dat je alles vergeet. ‘Flow stelt mensen in staat om uren, soms zelfs dagen achtereen te werken, en is zo ruim toepasbaar dat we onszelf onder alle omstandigheden gelukkig kunnen maken’, schrijft journalist Jeroen Ansink in De kleine Csikszentmihalyi, het nieuwste deeltje in de serie uittreksels van boeken die je eigenlijk wel gelezen moet hebben maar waar je om de een of ­andere reden maar nooit aan toekwam.

John Bunzl en Nick Duffell Lemniscaat, € 18,95

Het zijn niet de minsten die De oplossing is SimPol – Een uitweg uit de vernietigende spiraal van het neoliberalisme van John Bunzl en Nick Duffell aanprijzen: een Noam Chomsky, een Joris Luyendijk. Een mondiale impasse vereist een mondiale oplossing, volgens de auteurs: burgers, politiek en bedrijfsleven moeten een gezamenlijke verklaring ondertekenen waarin wordt afgesproken dat mensen vanaf eenzelfde moment allemaal behoorlijk worden betaald én de natuur en mensenrechten worden gerespecteerd. Simultaneous Policy dus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden