Dappere BN'ers struikelen over de marathon

Twintig prominente Nederlanders streden op tweede paasdag tegen twintig kenners om de hoofdprijs van de Grote Geschiedenis Quiz. De kenners wonnen, maar de zege was nipt....

Op de vraag of de hoofdprijs van de Grote Geschiedenis Quiz, een reis naar Midden-Amerika, enigszins gelegen komt, brandt Paul Moors uit Nijmegen onmiddellijk los over de Maya-cultuur. En over hoe de echo van de Franse Revolutie de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolivar inspireerde.

Meer aarzelingen treden op als Moors, documentalist bij de faculteit managementwetenschappen van de Radboud Universiteit, wordt gevraagd naar zijn leeftijd. Nu kraken de hersens pas echt. 'Eh..., ik ben van '52 dus eh... , 52, nee 53.'

Sommige jaartallen zijn, historisch gezien, van geen enkel belang. Veel jaartallen die dat wél zijn, kan Paul Moors in razend tempo reproduceren. Daar heeft hij dan ook dertien jaar geschiedenis voor gestudeerd. Dertien! 'Dat kon toen nog. Ik ben nogal een perfectionist. Het was nooit goed genoeg, ik wilde altijd meer weten.'

Maar nu weet hij dus ook alles en alles van de geschiedenis van het klooster Bethlehem bij Doetinchem. Over de juridische stukken uit de tijd van Floris de Vijfde kan Moors anders ook nog wel een boompje opzetten.

Niet dat die twee onderwerpen in de vijfde Grote Geschiedenis Quiz aan de orde kwamen, want al te specialistisch moet dat spel ook weer niet worden. De tv-kijker moet kunnen meespelen, is de gedachte bij de door de Volkskrant, het Historisch Nieuwsblad en het tv-programma Andere Tijden ontwikkelde quiz.

Naar vertrouwde formule zijn deze avond in Felix Meritis in Amsterdam twintig prominente Nederlanders als deelnemers aanwezig, alsook twintig 'kenners' die zich via een voorronde in de Volkskrant geselecteerd weten.

Eindredacteur Ad van Liempt van Andere Tijden verklaart de BN'ers op voorhand tot winnaars: het vereist 'dapperheid' om de geschiedkundige kennis te laten testen. Het regent elk jaar weer afwijzingen van uitgenodigde prominenten.

Cees Grimbergen, presentator van Rondom Tien, heeft de uitdaging wel aangenomen en lijkt op voorhand kansen te hebben. Een medewerker van zijn programma (dat ook in Felix Meritis wordt opgenomen) is betrokken bij de proefopname van de quiz en laat per sms weten dat de vragen bij hem voor tien euro per stuk te bekomen zijn.

Maar één Frits Wester (de RTL-journalist die in 2004 op spraakmakende wijze de Nationale Nieuwsquiz won) is wel genoeg, vindt Grimbergen. Die vervolgens struikelt in de eerste ronde en zich als zovelen laat foppen door een vraag over de oorsprong van de afstand van de marathon.

Nee, die 42 kilometer en 195 meter komt niet overeen met de afstand die de Griekse soldaat Pheidippides in 490 voor Christus overbrugde tussen Marathon en Athene, om de overwinning op de Perzen te melden. De officiële afstand werd pas vastgesteld bij de Olympische Spelen van 1908 in Londen, zijnde de afstand tussen het paleis van koningin Victoria (Windsor Castle, de start) en haar loge in het White City Stadium (finish). En ja, dat is ook geschiedenis, zegt Ad van Liempt. Want alles is geschiedenis.

Moed betoont in ieder geval minister Pechtold (studeerde onder meer kunstgeschiedenis) die de vergelijking met voorganger en partijgenoot Thom de Graaf (ooit tweede) riskeert en overigens zelfs op zo'n spelletjesavond VVD-hoon moet ondergaan. Kamerlid Van Baalen: 'Hij zal wel meer weten dan ik, want hij heeft niks te doen.'

Anders dan voorgaande jaren blijken de prominenten nagenoeg even veel te weten als de 'kenners' maar in de finale is het toch weer een onbekende Nederlander die wint.

Leefbaar Rotterdam-fractievoorzitter Ronald Sørensen weet het antwoord op de beslissende vraag ook wel, maar drukt net te laat. Die vraag luidt: koningin WillemII veranderde in één nacht van politieke kleur. Hij ging slapen als conservatief en werd wakker als? Liberaal.

Zelf deed Sørensen (voormalig geschiedenisleraar) er indertijd ietsje langer over om van de PvdA naar Leefbaar Rotterdam over te stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden