RecensieSeeker Solo

Danser Samir Calixto overstijgt het spirituele cliché van een esoterische zoektocht ★★★★☆

Het schaarse licht wordt prachtig gedoseerd door lichtontwerper Pavla Beranová. 

Seeker Solo, door Samir Calixto i.s.m. Korzo.Beeld Joris-Jan Bos

Zou hij ons wel zien? Danser en choreograaf Samir Calixto (42) gaat tijdens Seeker Solo zo intens op in zijn eigen schaars verlichte wereld, dat je hem ergens ver weg vermoedt. Een zelfverkozen isolement in een spelonk of kloostercel. Daar waar slechts straaltjes licht het duister van contouren voorzien. En waar sommigen mogelijk in harmonie komen met hun diepste zelf. Althans, dat denk je allemaal wanneer je Calixto zo diep geconcentreerd ziet starten aan zijn solo – zijn tiende en laatste project onder de vlag van het Haagse danshuis Korzo. Daarna vliegt hij uit, al weet hij nog niet waarnaartoe.

Toch lukt het Calixto ons zijn binnenruimte in te lokken en het spirituele cliché van een esoterische zoektocht te overstijgen. Met fladderende handen, trillende vingers en golvende armen zet hij lucht in beweging. Eerst houdt hij zijn handen dicht bij zich, maar langzaam kronkelen ze omhoog, langs zijn zwarte krullen. Naar het licht, dat prachtig gedoseerd door lichtontwerper Pavla Beranová wordt prijsgegeven.

Zij tekent ook voor de corona op het achterdoek, een aureool rond volle maan. De lichtcirkel verschijnt in schilletjes, alsof de atmosfeer voortdurend verandert. Ook Calixto transformeert mee. Soms knielt hij neer, dan weer lijkt hij een briesend paard dat zijn manen in zijn nek gooit. Ook geeft hij kopjes aan zijn eigen schouder. Door de aardse energie van zijn gespierde lichaam houdt Calixto contact met ons, stervelingen in een theater.

Op de vloer ontwaren we de contouren van een enneagram. Via de patronen van deze negenpuntige sterveelhoek zou je achter de motivatie van iemands gedrag kunnen komen, volgens een omstreden persoonlijkheidsleer. Het getallenschema is bedacht door de Grieks-Armeense mysticus, filosoof en choreograaf George Gurdjieff, die met zijn Russische leerling Thomas de Hartmann muziek componeerde voor zijn bewegingsleer. Niet voor niets danst Calixto op deze glasheldere pianocomposities. Als Calixto uiteindelijk zijn ogen opent, heeft hij intens dansend gehoor gegeven aan Gurdjieffs oproep: ‘Ontslaap!’

Seeker Solo

Dans

★★★★☆

Door Samir Calixto, i.s.m. Korzo.

8/10, Korzo Theater, Den Haag. Tournee t/m 29/11.

Beeld Joris-Jan Bos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden