TheaterPast, present, zero

Danser Patrick Karijowidjojo toont een verbluffende lichaamscontrole ★★★★☆

Karadeniz onderzoekt hoe het verleden onze keuzen van vandaag en morgen beïnvloedt.

Charissa Promes
null Beeld Kjer Mariano
Beeld Kjer Mariano

Het geluid van een tikkende klok kondigt de start aan van de digitale première van Past, present, zero, de nieuwe choreografie van Denden Karadeniz. Eerst verschijnt Karadeniz, van oorsprong breakdancer, zelf solo voor een wit doek, om kort daarna vergezeld te worden door een partner. Ze maken meeslepende en sierlijke bewegingen over de vloer, afgewisseld met krachtige, acrobatische figuren. Met een choreografie die je moeiteloos je besef van tijd doet verliezen, wil Karadeniz onderzoeken hoe het verleden onze keuzes van vandaag en morgen beïnvloedt.

Karadeniz toonde in 2012 in het tv-programma So You Think You Can Dance voor het eerst zijn eigenzinnige mix van breakdance en moderne dans. Past, present, zero bewijst hoe hij met zijn ‘urban comtemporary’ gezelschap Zero Dance Theatre dit eclectische genre de afgelopen jaren heeft weten te perfectioneren.

Het verstrijken van de tijd wordt vertaald in consequent cirkelende bewegingen van de dansers. We zien klok en wijzers terug in een gestrekt been tijdens een pirouette, of in de backspins: draaiingen op de rug, nu met lange gestrekte benen.

Die voortdurende beweging komt pas tot stilstand in een scène waarin de veelzijdige danser Patrick Karijowidjojo als de zon wordt omcirkeld door medespelers die de planeten belichamen. Op snelle pianoakkoorden breekt Karijowidjojo los uit het stelsel. Met waves en kleine, beheerste bewegingen van zijn gewrichten laat hij een verbluffende lichaamscontrole zien. Samen met het daaropvolgende duet met de altijd lenige Lars de Vos, vol scherpe lijnen en knipogen naar underground dansstijlen, vormt dit het hoogtepunt van de voorstelling.

Past, present, zero

Dans

★★★★☆

Door Zero Dance Theatre. Choregrafie Denden Karadeniz

3/4 livestream via Theater De Meervaart, Amsterdam. Later tournee

null Beeld Kjer Mariano
Beeld Kjer Mariano
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden