Dansend herrieschoppen in oude fabriek

Amsterdam heeft er een theater bij. In de Theater Fabriek staat nu Mayumana, daarna wil directeur Vivienne Ypma zich richten op instant-programmering....

De spelers van Mayumana voeren onder meer een spetterende lassers-act op tussen de leidingenspaghetti opzij van de zaal.

De Theaterfabriek is gevestigd in de fabriekshallen in Amsterdam-Oost waar Stork-Wärtsila ooit enorme scheepsdieselmotoren maakte, en het interieur is zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat gelaten. De speelzaal heet, heel toepasselijk, BAD, een afkorting van Beproevingsafdeling Dieselmotoren.

Als Mayumana is uitgespeeld, stromen de toeschouwers naar de even omvangrijke foyers. In de middelste hal SW38, verwijzend naar het typenummer van de scheepsdiesels, kunnen zij dansen op een jamsessie van Mayumana. In de entreehal APD, de Afdeling Pijp en Diesel, prijken grote bars onder een soort verhoogde catwalk met zithoeken, waar het publiek kan uitrusten of vanuit de hoogte het gewoel in de hallen kan bekijken. In APD is ook nog een restaurant: lange rijen tafels, gedekt met wit damast, trendy porselein en grote vazen met witte rozen.

'Tot nu toe was ik alleen maar bezig met het afbouwen van het theater', zegt Vivienne Ypma, directeur van de Theaterfabriek.

'Vanaf vanavond ga ik me druk maken over het programma daarna.' De aannemer heeft de klus met zesenvijftig man binnen een maand weten te klaren. Het benodigde geld kwam van Joop van den Ende Theaterproducties, dat de Theater Fabriek honderdvijftig dagen per jaar huurt en die in overleg met Ypma programmeert. Eersteling Mayumana staat er voorlopig tot en met 11 april.

De rest van het seizoen vult Ypma zelf in. Zij wil zich vooral toeleggen op instant-programmering, waarvoor in het jaren vooruitgeplande Nederlandse podiumcircuit weinig ruimte is. Treedt David Bowie op in de ArenA? Dan moet hij ook een avond bij haar komen performen. Willen bekende Nederlandse artiesten ad hoc reageren op een actuele gebeurtenis? Even Ypma bellen: de voormalig zakelijk leider van Paul de Leeuw zit immers altijd vol ideeën.

Tot de verbeelding spreekt de Theater Fabriek zeker. Of zelfs een creatieve geest als Ypma deze enorme ruimte voldoende bezet zal weten te krijgen, blijft een open vraag. Er is parkeerruimte te over, en het oude fabrieksterrein ligt midden in een nieuw woongebied. Buiten liggen grote plassen regenwater op de schots en scheve bestrating, doorsneden met allang in onbruik geraakte spoorrails. Binnen kunnen het nerveuze licht en lawaai als in een industriële discotheek de enorme omvang van de foyers niet verhullen: als de eerste gasten het pand verlaten, liggen ze er toch al gauw behoorlijk desolaat bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden