Dansen op duistere beats

Jongens en meisjes in het zwart zwierven afgelopen weekeinde in Utrecht van popzaal naar kerk op zoek naar duistere beats in het gothic-festival Summer Darkness....

De wolkbreuk vrijdag boven de Utrechtse Domkerk heette in het welkomstwoord van de organisatie van het derde Summer Darkness festival ‘ideaal Gotenweer’ en inderdaad: de in zwart getooide wit opgemaakte menigte in de Domkerk oogde alsof men het zonlicht niet zou kunnen verdragen. Summer Darkness is het festival voor de donkerste kant van het popspectrum en trok ook dit jaar weer honderden liefhebbers van gothic, metal, cyber-electronica en middeleeuwse folk naar Utrecht.

Drie dagen en nachten dansen op duistere beats, luisteren naar apocalyptische boodschappen en vooral kijken naar elkaars creaties.

Ook toen het zaterdagmiddag droog werd vielen ze op, de groepjes jongens en meisjes in zwarte jurken, latex pakjes en kanten bloesjes, wandelend door de binnenstad, van de popzaal Ekko naar de Nicolaikerk waar het Duitse Gefjon twee sets met middeleeuwse folk verzorgde. Minder authentiek dan het openingsconcert vrijdag door Estampie in de veel grotere, volgepakte Domkerk, maar ook al niet bepaald alledaags.

En dat is iets wat je van het aanbod ’s avonds op de drie poppodia niet kon zeggen. In Ekko, Tivoli en De Helling viel vooral op dat het zoeken naar echt duistere kanten in de rockmuziek voorbij lijkt. Veel gewoontjes klinkende rock, met als enig verschil de exorbitante uitdossing van het publiek en de man-vrouwverhouding die anders dan bij metal-concerten (meer mannen) gelijk was.

Hoe vervaarlijk de zanger van Suicide Commando ook ‘Fuck you George Bush’ en ‘Fuck You Bitch’ brult over een teutoons klinkende cyber-beat: wanneer hij daarna meldt dat we naar zijn nieuwe single gaan luisteren, voelen we ons weer op een popconcert waar de artiest iets te verkopen heeft.

En hoewel een naam als The Birthday Massacre anders impliceert, maakt deze band uit Toronto zaterdagmiddag in de Helling heel toegankelijke metal. Ergens tussen Garbage en Within Temptation. En wie gewend is aan Marilyn Manson en Rammstein zal ook geen aanstoot meer nemen aan de volksmennerij van de grafdelvers van Gothminister.

Gezellig en gemoedelijk, dat was Summer Darkness vooral. Lekker luchtgitaar spelen met Sonata Arctica of somber mijmeren bij de melancholieke rock van Spritual Front, het was allemaal mogelijk, en gedanst werd er ook. Snoeihard was het sleutelwoord vrijdag in Tivoli tijdens de Cyberia dancenight, terwijl een dag later T.Raumschmiere je deed smeken om oordoppen. Ronduit tegenvallend overigens, het gedateerde staaltje herriemaken van deze punker in de dance, die nu zonodig frontman van een echte band wil zijn. Zijn Monstertruckdriver klonk solo ooit echt opruiend, nu leken we een slappe cover te horen. Het gebrek aan zeggingskracht werd gecompenseerd door een overdaad aan decibellen, waardoor het contrast met de serene klanken uit de Domkerk een dag eerder bijna onmeetbaar leek. Maar dat was ook wel weer aardig. Je voor een paar dagen mee laten voeren van de zang, harp en luit uit de Middeleeuwen naar de futuristische cadans van cyberdance. De organisatie heeft met het opnemen van de kerken een meesterzet gedaan. De Summer Darkness–bezoeker had overdag ook de mogelijkheid zich te laven aan de stadsmonumenten en gezien het succes van het Duitse Estampie in de Domkerk stond men daar wel degelijk voor open. Volgend jaar lezingen en literatuur? De gothic subcultuur is er rijk genoeg voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden