VoorbeschouwingDans op buitenfestivals

Dans komt naar de buitenfestivals: Lizzo en Christine and the Queens nemen komend weekend een bataljon dansers mee naar Best Kept Secret

Het optreden van zangeres Christine and the Queens op Coachella, afgelopen april. Beeld Getty Images for Coachella
Het optreden van zangeres Christine and the Queens op Coachella, afgelopen april.Beeld Getty Images for Coachella

En dan gaat het niet om een paar mooie jongens en meiden die de act opfleuren, maar serieuze choreografieën die de boodschap ondersteunen. Een vuurtje dat is aangewakkerd door Beyoncé en dat hopelijk nog even blijft branden.

Robert van Gijssel

Vier mannen op een podium, drie met een gitaar om de nek, eentje achter de drums? Ja, leuk: een festival kan niet zonder en we hopen de traditioneel vormgegeven bandjes nog vele jaren te verwelkomen op de podia van Biddinghuizen tot Hilvarenbeek en Landgraaf. Maar de laatste jaren is het podiumplaatje op de grote zomerfestivals behoorlijk aan het veranderen. De klassieke, vierkante bandpose maakt plaats voor beweeglijke spektakelstukken, waarbij de festivalganger ogen tekortkomt en nauwelijks tijd heeft nog naar dat blokkenschema te staren.

Goed nieuws voor de liefhebbers – en dat zou iedereen moeten zijn: seizoen 2019 wordt het festivaljaar van de dans, óp het podium maar natuurlijk ook daarvoor, in het veld of onder het tentdak. Het heeft even geduurd, maar hoera: de choreografieën trekken in één vloeiende dansbeweging op naar de festivalweiden.

Hoe geestverruimend een dansshow kan zijn, merkte Lowlands vorig jaar. Op zondag ontbrandde een spetterend en kleurrijk dansspektakel in de grote Alpha-tent, waar drie dagen lang vooral veel van die geblokte bandjes hadden gestaan. Dua Lipa trad aan met haar dansgroep (en o ja, op de achtergrond ook een band) en zij kopieerde stukken uit de bekende choreografieën van haar clips IDGAF en New Rules naar het hoofdpodium in Biddinghuizen.

Dua Lipa's optreden inclusief dansers afgelopen Lowlands. Beeld Ben Houdijk
Dua Lipa's optreden inclusief dansers afgelopen Lowlands.Beeld Ben Houdijk

De show werkte op het festival in als een overdosis energiedrank: op de late zondagavond kwam Lowlands op wonderlijke wijze tot leven. Er kon geen kip meer bij in de Alpha-tent en iedereen zong en danste mee. Geen ouwe rocker die er met een zuur gezicht naar stond te kijken. De beweeglijkheid in het zuurstokkleurige decor maakte ook het inkakkende festivalhoofd weer fris en blij.

Al was de omslag die Dua Lipa op Lowlands teweegbracht memorabel, zij was natuurlijk niet de eerste zangeres die een dansgroep mee op tournee nam. Op Lowlands stond in 2015 bijvoorbeeld al de Franse groep Christine and the Queens op het podium, mét dansers. En zelfs het in de beeldvorming toch wat conservatieve festival Pinkpop bracht strakke choreografieën naar het hoofdpodium, bij de spraakmakende shows van Justin Bieber in 2017 en Bruno Mars in 2018. Al stonden de al wat oudere festivalgangers bij die laatste twee shows toch enigszins sip naar het hoofdpodium te staren: de dansers eisten hier duidelijk hun plek op en deden zelfs de flakkerende licht- en vuurwerkshow verbleken.

De dans op de festivals is niet alleen verfrissend, maar ook steeds meer een hoogwaardig artistiek onderdeel van de shows. De dans in de pop is na de hoogtijdagen van Michael Jackson, Madonna en Prince de laatste jaren weer veel belangrijker geworden.

In veel spraakmakende videoclips, van Beyoncé, maar ook Rosalía (Malamente), Janelle Monáe (Pynk) en Christine and the Queens (Saint Claude) speelt dans een grote rol en dat vertaalde zich al langere tijd in optredens in grote, comfortabele en technisch goed uitgeruste popzalen als de Ziggo Dome. In Beyonce’s legendarische optreden vorig jaar op het Amerikaanse muziekfestival Coachella (in Californië), bracht zij haar verbluffende choreografieën naar een buitenfestival. Volgens hen die erbij waren was het de beste popshow ooit op een festival. Met een beetje fantasie kan dat concert worden gezien als de aftrap van een nieuwe dansbeweging.

Dit jaar wordt het feest compleet en mogen we op vrijwel alle festivals dansshows toejuichen. Gezien de praktische bezwaren is dat opmerkelijk. Het is namelijk best een opgave om een groep dansers op sleeptouw te nemen in een trailer naar de buitengebieden en ze bijvoorbeeld een goede warming-up te laten doen onder de erbarmelijke omstandigheden van de modderige backstageterreinen in Biddinghuizen of Hilvarenbeek.

Des te verheugender dat op Best Kept Secret in Hilvarenbeek Christine and the Queens komend weekend laat zien dat haar dansstukken nog beter zijn geworden. De bewegingen van de dansers tekenen de verhalen van haar liedjes tot in de subtielste details uit. Al in april, op het Amerikaanse festival Coachella – voor veel grote artiesten een opmaat naar de Europese festivalzomer – maakte Héloïse Adelaide Letissier (de echte naam van Christine) een verpletterende indruk, vooral met de choreografie bij haar hit Girlfriend. De dansbewegingen, uitgeschreven door het Franse collectief (La) Horde, drukten vrouwelijke kracht en het ideaal van inwisselbare identiteiten uit, in een prachtig danstheater.

En er komen meer dansende powerstukken naar Nederland, die al op Coachella waren voor te beschouwen. De Spaanse Rosalía staat op Down the Rabbit Hole in Ewijk, met een show die flamenco combineert met hiphop en streetdance. En op hetzelfde festival staat Janelle Monáe, die de choreografieën uit clips als Make Me Feel en Pynk naar het hoofdpodium brengt. Op Best Kept Secret treedt ook nog de opkomende soulsensatie Lizzo aan, met danspartijen die ontzettend vrolijk zijn maar tegelijk een statement willen maken over veranderende schoonheidsidealen.

De Amerikaanse soulsensatie Lizzo tijdens een optreden in Seattle, afgelopen april. Beeld Getty Images
De Amerikaanse soulsensatie Lizzo tijdens een optreden in Seattle, afgelopen april.Beeld Getty Images

Wat de dans in al deze shows (en ook die van Billie Eilish, die in augustus op Lowlands staat) verbindt, is dat hun choreografieën zijn uitgegroeid tot veel meer dan een beweeglijk decor. Dans is ook op een festival een manier om de muziek fysieke stootkracht te geven.

Rosalía en Janelle Monáe spelen op festival Down the Rabbit Hole (5/7 t/m 7/7). Billie Eilish staat op Lowlands (16/8 t/m 18/8). Lizzo en Christine and the Queens staan komend weekend op festival Best Kept Secret.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden