Review

Dankzij The Walking Dead blijven de zombiestrips opduiken

Op Fox begint morgen seizoen 7 van de razend populaire tv-serie The Walking Dead. Maar de gelijknamige strip over de ondoden was er eerst. Het is volgens de maker geen horror. De Nederlandse zombiemarkt probeert een graantje mee te pikken van het succes.

Beeld uit Walking Dead 20 - Hel breekt los.

De eerste zombie was Lazarus, door niemand minder dan Jezus zelf 'ondood' gemaakt en sindsdien patroonheilige van de lepralijders. Zo staat het in Johannes 11: 'De gestorvene kwam naar buiten, de voeten en handen gebonden met grafdoeken.' Een gestorvene die naar buiten kan komen: dat moet een zombie zijn.

Je kunt je afvragen wat de aantrekkingskracht is van dit onsmakelijke specimen uit het griezelkabinet, maar feit is dat er vele honderden zombiefilms en -strips bestaan en dat het genre al behoorlijk oud is. In 1932 verscheen de expressionistische film White Zombie met Béla Lugosi in de hoofdrol en in 1953 tekende Bill Everett het verhaal Zombie voor het tijdschrift Menace.

Strip

Daniel Arruda Massa

Zombie Hipsters (**)


Syndikaat; euro 8,95.

-

Strip

Robert Kirkman en Charlie Adlard

Walking Dead, deel 20 en 21 - Hel breekt los (***)

Silvester; euro 19,95.

De ondoden zijn zich sindsdien blijven vermenigvuldigen en lenen nu hun naam aan kaskraker The Walking Dead, die behalve als beeldverhaal ook als tv-serie razend populair is. De strip was er eerst en wordt sinds 2003 geschreven door Robert Kirkman. Aanvankelijk was het artwork in handen van Tony Moore, later nam Charlie Adlard het van hem over, ook al is hij de mindere tekenaar. Niettemin heeft Image Comics al 50 miljoen boekjes verkocht in 30 talen, bij uitgeverij Silvester verschijnen eind dit jaar alweer deel 22 en 23 van de Nederlandse editie.

Held van het verhaal is politieman Rick Grimes, die uit een coma ontwaakt en ontdekt dat de wereld is veranderd in een post-apocalyptische hel vol moordzuchtige zombies. Buiten de stad Atlanta is een klein kampement met overlevenden die de aanvallen van groepen zombies moeten trotseren om levensmiddelen te vinden. Daarom zegt Robert Kirkman over zijn creatie: 'Het is géén horrorstrip, ik zie het als een survival-avontuur. Het verhaal gaat meer over hoe Rick probeert te overleven, dan over zombies die opduiken en je aan het schrikken maken.' Verrassend is dat de dynamiek van de strip niet zozeer voortkomt uit de strijd met de zombies, maar uit de oorlog die Rick en de zijnen voeren met de Saviors van Negan, een rivaliserende groep. Eigenlijk gaat The Walking Dead dus over een bendeoorlog, met het barokke zombievolkje (verminkte koppen, rottende kadavers) als bijvangst. Voor wie het verhaal metaforisch wil duiden: de dreiging van de ondoden symboliseert de angst voor immigranten, de ruziënde bendes staan voor de Democraten en de Republikeinen. Zoiets. Het grote raadsel van dit epos is wat de massale zombieficatie eigenlijk heeft veroorzaakt, maar dat is een vraag waarop Robert Kirkman nog geen antwoord heeft willen geven.

Robert Kirkman en Charlie Adlard - Walking Dead, deel 20 en 21 - Hel breekt los

Intussen zijn er op de Nederlandse zombiemarkt meer mensen die een graantje willen meepikken. Het stripboek Zombie Hipsters valt volgens uitgeverij Syndikaat in de categorie humzomfostri oftewel 'humoristische zombie foto strip', en wordt gemaakt door Daniel Arruda Massa. Meliger dan melig, maar in een genre waar over the top de norm is, mag je daar niet over klagen. Zombiejongen en zombiemeisje zitten in een lege lunchroom. Zegt de zombiejongen: 'Het lijkt hier wel uitgestorven.'

Beeld uit Zombie Hipsters.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden