RecensieDaniël Lohues en Holland Baroque

Daniël Lohues en Holland Baroque in ontwapenend en laagdrempelig programma ★★★☆☆

Wat de Drentse zanger en het klassieke ensemble delen is een overtuigende liefde voor muziek.

Daniël Lohues met Holland Baroque in Enschede. Beeld Wouter Jansen
Daniël Lohues met Holland Baroque in Enschede.Beeld Wouter Jansen

Vijf jaar lang hebben ze elkaar het muzikale hof gemaakt, de baroktweeling Judith en Tineke Steenbrink en de Drentse troubadour Daniël Lohues. Het doel was een programma te maken rond Bach, want de Steenbrinks herkenden de invloed in Lohues’ muziek.

In Muziekcentrum Enschede klinkt zaterdagavond voor het eerst het resultaat van die gesprekken. De zanger, componist en liedjesschrijver vertelt het nog eens na: ‘We hadden het over Bach, Bach, Bach. En daarom spelen we nu een stukje Telemann.’ Zijn nuchtere toon kenmerkt het hele concert, dat slechts een dik uur duurt.

De prelude van BWV 552 is de binnenkomer. Op de historisch verantwoorde instrumenten van de tien leden van Holland Baroque klinkt die wat ijl. Dat kan aan de grote zaal liggen, maar misschien moet het stuk gewoon voller geïnstrumenteerd worden om het oorspronkelijke orgelgeluid recht te doen.

Daniël Lohues speelt in Bach en Telemann de begeleidende partij mee op een kistorgeltje. Klavecinist en organist Tineke Steenbrink legt uit dat het orgeltje misschien wel erg zacht klinkt, maar dat Lohues’ aandeel – het harmonisch fundament – ‘de bechamelsaus’ in de muziek is.

Het kenmerkt het hele programma: dat is ontwapenend en laagdrempelig. Wat telt, is een gedeelde liefde voor muziek. Korte stukjes Bach worden afgewisseld met tien liedjes van Lohues. Drie ervan zijn nieuw en voor dit project geschreven, zoals het lied Half April, dat ze in het tv-programma De Wereld Draait Door lieten horen. Judith en Tineke Steenbrink maakten er arrangementen van voor barokensemble en die klinken alsof ze nooit anders hebben geklonken. De resonantie van de instrumenten past goed bij Lohues’ folksong-achtige stijl.

Daniël Lohues met Holland Baroque in Enschede. Beeld Wouter Jansen
Daniël Lohues met Holland Baroque in Enschede.Beeld Wouter Jansen

Hij speelt het koraalvoorspel Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ (BWV 639) op accordeon. Het weemoedige geluid van het instrument past bij dit kerklied dat dwingt tot contemplatie. Dan vertelt hij dat hij soms gewoon naar Leipzig rijdt om er in Bachs Thomaskirche een cantate te horen. Zijn bewondering voor Bach is ontroerend, maar wordt nergens sentimenteel. De ondertoon is lichthartig en dat wordt onderstreept door bijvoorbeeld het derde deel van het Zesde Brandenburgs concert – met blazers en te weinig ronkende lage strijkers, waardoor het ook hier wel erg licht en lucide klinkt.

Tot slot is er de kunstige vervlechting van muziek van Händel en het nummer Op fietse, waarmee Lohues met zijn band Skik in 1997 een hit had. Zijn liedteksten gaan over de belofte van de lente en over dat het allemaal wel goed komt. Hoewel het concert best wat langer mag, sturen Daniël Lohues en Holland Baroque je vrolijk een herfstachtige avond in.

Daniël Lohues en Holland Baroque

Klassiek

★★★☆☆

Muziek van o.a. Bach en Lohues

12/10, Muziekcentrum Enschede

Tournee t/m 30/10

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden