Daniël Arends kan indruk niet wegnemen dat hij 'zo'n beetje uitgeluld is'

Cabaretier Daniël Arends kan in De Afterparty de indruk niet helemaal wegnemen 'dat hij wel zo'n beetje uitgeluld is'. Zijn laconieke, rauwe humor is een genot, maar hij trapt wel een paar open cabaretdeuren in.

Patrick van den Hanenberg
Daniël Arends. Beeld Mike Roelofs
Daniël Arends.Beeld Mike Roelofs

Niemand is een eiland, dus we zullen het op de een of andere manier met elkaar moeten zien te rooien. Maar hoe verhouden wij ons tot die sukkel die denkt dat zijn geloof de enige waarheid is? En wat te doen als de medemens nog dichterbij staat? Je deelt je leven al veertien jaar met dezelfde persoon en het zit er dik in dat het nog zeker zo lang zal duren. En hoe ga je als cabaretier met je publiek om dat hoopt dat die man op het podium 'lekker gekke dingen gaat doen?'

Hoe je het ook fikst, bezweert Daniël Arends ons in zijn zesde solovoorstelling, laat het in godsnaam niet gezellig worden, want dat is het toppunt van treurigheid.

Gezellig wordt De Afterparty zeker niet. Arends is geen mensenvriend en hij vertelt stoer dat hij wel van de verhuftering van de samenleving houdt. Dat is natuurlijk maar ten dele waar, want hij maakt in al zijn grofheid eigenlijk heel lief contact met het publiek. Waarom zou je elkaar ook het leven zuur maken? Hij merkt op dat de zaal is gevuld met mensen die over tachtig jaar allemaal dood zijn en dan komen we elkaar weer tegen op de afterparty.

Arends opent de show met de opmerking 'ik dacht dat ik wel zo'n beetje uitgeluld zou zijn'. Die indruk kan hij inderdaad niet helemaal wegnemen, ook al is zijn laconieke, soms rauwe humor een genot. Maar twintig jaar na Youp van 't Hek trapt hij wel een aantal open cabaretdeuren in over het huwelijk. En veel meer dan in zijn vorige, vlijmscherpe shows heeft Arends nu de neiging nog even een nutteloos extra rondje langs de honken te rennen als de homerun al lang gescoord is.

De Afterparty, Cabaret, De Afterparty door Daniël Arends, regie Joeri Tijdink, 9/5, Zaantheater, Zaandam. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden