Review

Danel en Marquette voeren de spanning flink op

Danel en Marquette poken samen de spanning flink op in een stuk dat is overdekt met een dicht struikgewas van prikkende tremolo's. Schubert blijft in het strijkkwintet van Mantovani emotioneel gezien op afstand.

Bruno MantovaniBeeld C. Daguet

Als ze een moment rust hebben, plukken de vijf mannen op het podium snel de losgeraakte haren van hun strijkstokken. Dan gaat het weer door, met raggende tremolo's en knerpende kwarttonen. Het nieuwe strijkkwintet van Fransman Bruno Mantovani was kalm begonnen, vanuit één tere klank van de twee violen, de altviool en de cello van Quatuor Danel, aangevuld met de cello van Henri Demarquette. Maar het ging al snel over botsen en, veel korter, versmelten, en samen de spanning flink oppoken in een stuk dat is overdekt met een dicht struikgewas van prikkende tremolo's.

Schubert, Mantovani (****), Klassiek.
Door Quatuor Danel en Henri Demarquette.
22/10, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Op afstand

Mantovani heeft zich laten inspireren door het magische Strijkkwintet van Schubert, dat kort voor diens dood is ontstaan. Je herkent Schuberts samenklanken en ook zijn gebaren: de langgerekte tonen van de tweede viool, de altviool en de tweede cello bijvoorbeeld, in balans gehouden door grillige, pijlsnelle figuurtjes van de eerste viool en de eerste cello. Toch blijven de emoties van Schuberts breed uitgesponnen compositie, met zijn diep aangrijpende langzame deel, meestal op afstand. Mantovani maakt er een intellectuele ervaring van, die boeit maar je op slechts weinig momenten raakt.

Aan Quatuor Danel en Henri Demarquette ligt dat niet. Zij hebben alles uit de kast gehaald om de compositie dezelfde grote lading te geven die ze Schuberts Kwintet voor de pauze hadden toebedeeld, met Franse transparantie, een schitterende timing en weldadig lange bogen die je aandacht vasthielden. Na afloop vulde het kleine aantal luisteraars de Grote Zaal van het Muziekgebouw terecht met een applaus dat klonk alsof de zaal tot de nok toe vol zat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden