Dandan noedels

Het wordt me vaak gevraagd: 'Hoe doe je dat als vegetariër in China?''Simpel, geen vlees en geen vis eten.'Dat is natuurlijk te simpel. De vraag is vooral hoe ik dat duidelijk maak.

Ingrediënten

(Voor 2 personen)

150-200 gr. mie
2 eetl. sesampasta (tahin)
1 eetl. donkere ­sojasaus
2 eetl. lichte ­sojasaus
2,5 dl. bouillon
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 lenteuitjes, fijn­gehakt
50-75 gr. taugé
rijstwijn
zout, peper
sesamolie
handje ongezouten pinda's, fijngehakt
Nou blijkt het concept 'geen dood dier eten' lastig voor veel Chinezen, omdat hun ideeën van wat een dier is, nog wel eens willen afwijken van de onze. Althans, als het op eten aankomt.

Ze kennen wel het begrip 'su' (vegetarisch), maar daar moet je heel duidelijk bij zeggen dat je geen vlees eet, dus ook geen kip, geen kat, geen konijn en geen slang, en dat je geen vis eet, dus ook geen garnalen, krab en zee-egels. Zelfs niet een beetje. En o ja, dat oestersaus met oesters is gemaakt en dat dat ook dieren zijn.
Ga er maar aanstaan met je wat&hoe-boekje.

De beste methode is te zeggen dat je boeddhist bent. Niemand zal een geloofbelijdenis van je eisen, maar je krijgt gegarandeerd vegetarisch eten. Er wordt dan zelfs gevraagd of een ei wel is toegestaan.

De boeddhisten hebben er trouwens een markt in gezien en niet alleen rondom de tempels zijn vegetarische restaurants waar je fantastisch kunt eten, maar soms ook gewoon in de stad, zoals in Hongkong. Een van mijn grootste verrassingen was dat ze daar vegetarische dandan noedels hadden.

Deze populaire snack uit Sichuan bestaat grofweg uit drie delen: noedels, saus en een topping die meestal is gemaakt van krokant gebakken rundvlees. Maar daar zijn talloze varianten op mogelijk en kijk je op Google-afbeeldingen, dan zie je ze.

Zet alle ingrediënten klaar en roer de sesampasta, sojasaus en een paar eetlepels bouillon alvast door elkaar.
Breng alvast water aan de kook voor de mie (elke soort tarwemie is prima).

Verwarm de olie in de wok. Roerbak daarin knoflook en het wit van de lenteui. Roer er het mengsel van sesampasta en sojasaus erdoor.
Laat warm worden en voeg een scheut rijstwijn toe. Doe er dan de taugé bij. Voeg eventueel wat bouillon toe als de saus te dik is. Breng op smaak met zout, peper en sesamolie. Draai het vuur laag. Kook die mie gaar, laat die uitlekken.

Verdeel in porties over de kommen. Doe de saus erover en strooi er nog wat groen van de lenteui en de fijngehakte pinda's over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden