Dance

1 Benga: Diary of an Afro Warrior. Tempa/Lowlands...

Sasja Kooistra

2 Deadbeat: Roots and Wire. Wagon Repair/Pias.

3 Morgan Geist: Double Night Time. Environ/Pias.

4 Carl Craig: Carl Craig Sessions. K7/ Pias.

5 The Black Dog: Radio Scarecrow. Soma/Rough Trade.

6 Lulu Rouge: Bless You. Music for dreams.

7 Kelpe: Ex-Aquarium. DC Recordings/Lowlands.

8 Clark: Turning Dragon. Warp/Rough Trade.

9 2562: Aerial. Tectonic.

10 Flying Lotus: Los Angeles. Warp/Rough Trade.

Het experiment is terug in de dance en dat is het afgelopen jaar te merken geweest aan de vele interessante releases. Waar pakweg vijf jaar geleden de dancescene nog was gesegregeerd en de verschillende stromingen in hun eigen straatje veel van hetzelfde draaiden zonder zich te vernieuwen, is de frisse wind die zich een paar jaar geleden inzette, aangesterkt tot een flinke bries.

De ruimte voor innovatie en inspirerende experimenten binnen de dance neemt toe. Het oude hokjesdenken heeft over een breed spectrum steeds meer plaats gemaakt voor spannende kruisbestuivingen tussen gangbare muziekstijlen. Techno met rock zorgt voor een punkattitude op de dansvloer (er wordt weer gepogood dat het een lieve lust is). Maar in het huidige eclecticisme mengt techno net zo makkelijk met dub of trance, minimal met dub, disco met jazz, jazz of hiphop met techno, disco met house en ontstaan etnische cross overs waar Westerse, elektronische beats mixen met beats uit de Afrikaanse of Braziliaanse getto. Ook de waardering voor luisterelektronica, disco, new wave en analoge geluiden uit de jaren tachtig neemt toe.

Waar Nederland in de stroming trance al jaren een hoofdrol opeist, rukt de Nederlandse inbreng ook binnen de internationale technoscene op. De gevestigde orde heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de nieuwe technogeneratie; door hun platen uit te brengen op eigen labels als Intacto, Remote Area en 100% Pure of de jonkies een plek te geven op festivals. En dat werpt zijn vruchten af. Nog nooit hebben zoveel Nederlandse producties in platenkoffers van grote buitenlandse dj’s gezeten. Sasja Kooistra

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden