NieuwsReorganisatie ID&T

Dancegigant ID&T schrapt 40 procent van de banen

Festivalorganisator ID&T schrapt 60 van de 150 arbeidsplaatsen. Een ‘ingrijpende reorganisatie’ is nodig wil ’s werelds grootste concertpromotor van dancemuziek de coronacrisis doorstaan.

Mysteryland 2019.
 Beeld Hilde Harshagen
Mysteryland 2019.Beeld Hilde Harshagen

Dit heeft ID&T haar personeel maandag meegedeeld. ‘Sinds maart staat de core business van ID&T, het organiseren van grootschalige dance-evenementen, volledig stil’, schrijft de organisator van dancefestivals als Mysteryland, Awakenings en Thunderdome in een verklaring. In een plan dat het 28 jaar oude bedrijf vandaag ter advies heeft voorgelegd aan het personeel zal 40 procent van de banen komen te vervallen.

‘Een zwarte dag in onze historie’, zegt ID&T-ceo Ritty van Straalen. ‘Wij zijn denk ik een van de laatsten in de rij van grote concertorganisatoren die een reorganisatie moeten aankondigen, het gaat helaas ook niet aan ons voorbij.’ Eerder ontsloeg concertorganisator Mojo (Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz) al eenderde van het personeel, terwijl bij de concullega’s van Friendly Fire (Best Kept Secret, Indian Summer) of bij popzalen als Ziggo Dome, Paradiso en 013 vergelijkbare aantallen werknemers hun baan verloren.

Van Straalen noemt de ontslagen onvermijdelijk nu de anderhalvemetermaatschappij het organiseren van massaevenementen à la Mysteryland – bijna 130 duizend bezoekers in 2019 – onmogelijk maakt. De evenementenbranche ligt volledig op haar gat sinds het coronavirus in maart toesloeg in Nederland. Ondanks de zeer welkome overheidssteun – ID&T maakt gebruik van twee regelingen, NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) en TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) – en ondanks tal van initiatieven om de fans te blijven bedienen – via gelivestreamde concerten en de eigen ID&T-camping ‘Tijdloos’ bijvoorbeeld – heeft het 150 werknemers tellende bedrijf geen andere keus dan af te slanken.

En dat is niet alleen een klap voor ID&T, legt Van Straalen uit. ‘Wij en Mojo en andere grotere evenementenorganisatoren zijn slechts het topje van de ijsberg. Wij verkopen de kaartjes en geven dat geld vervolgens uit aan artiesten, licht- en geluidsbedrijven, evenementenlocaties, horeca, schoonmakers, roadies, managers, noem maar op. De echt heel grote artiesten zullen de coronacrisis nog wel even uitzingen, maar de enorme schil van mensen eromheen zit nu gewoon zonder inkomsten.’

Dat er ook over het jaar 2021 nog zo’n sluier van onzekerheid hangt dankzij corona is een extra hard gelag voor de evenementenindustrie, omdat het organiseren van een festival zoveel voeten in de aarde heeft. ‘Een festival bereid je niet in drie maanden voor, daar ben je zo anderhalf jaar mee bezig. En de kost gaat natuurlijk voor de baat uit: er moeten eerst podia worden getimmerd, artiesten geboekt, kaartjes verkocht. Pas met de laatste 10 procent van de kaartjesomzet verdienen we geld, de rest is allemaal om de kosten te dekken.’

Een bijkomend probleem is dat het voor organisatoren ook in 2021 onmogelijk is om zich te verzekeren tegen het afgelasten van festivals door corona, vertelt Van Straalen. Onlangs won ID&T nog een rechtszaak tegen Nationale Nederlanden, Reaal en twee andere verzekeraars, die de annuleringsverzekering van ID&T niet wilden uitkeren omdat covid-19 buiten de voorwaarden zou vallen. ID&T zei daarbij 11,5 miljoen euro schade te hebben geleden. Inmiddels is ID&T met drie van de vier verzekeraars een schikking overeengekomen.

Samen met andere spelers in de evenementenbranche is ID&T in gesprek met de overheid, in de hoop een garantieregeling voor in het water gevallen festivals te kunnen opzetten, à la het garantiefonds van de reisindustrie. Ook is ID&T in conclaaf met vertegenwoordigers van het kabinet om een veilige manier te vinden om mettertijd toch weer festivals te kunnen organiseren. Door middel van sneltesten, mondkapjes en andere maatregelen zou het misschien mogelijk zijn om een bubbel van onbesmette bezoekers te creëren, naar het voorbeeld van de afgelopen Tour de France, zegt Van Straalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden