Dan Rather, presentator van valse documenten, stapt op

Dan Rather, een van de kopstukken van de Amerikaanse televisie, treedt terug – van harte gaat het niet. Op 9 maart volgend jaar presenteert Rather voor het laatst CBS Evening News....

Van onze correspondent Jan Tromp

'Ik ben al deze jaren gezegend met wat voor mij de mooiste baan in de wereld is,' liet de 73-jarige Rather gisteren weten. 'Ik heb altijd gezegd dat ik zou weten wanneer het juiste moment aanbrak om ruimte te maken.' Volgens de CBS-presentator is de afsluiting van de verkiezingsstrijd 'een geschikt moment'.

Geen woord over de rel die kort voor de verkiezingen voorpaginanieuws was en waarvan Rather het middelpunt vormde. In het programma Sixty Minutes toonde Rather in september documenten waaruit bleek dat George W. Bush begin jaren zeventig zich, als reservist, had onttrokken aan militaire taken.

De uitzending was een aanslag op de reputatie van de Republikeinse kandidaat. Ofschoon vrij snel twijfel opklonk stond Rather pal voor de authenticiteit van de documenten. Maar na twee weken moest hij toegeven dat ze vals waren. Zijn voorganger Conkrite noemde het 'genant'.

Rathers vertrek is ook een generatiewisseling. Volgende week is de laatste uitzending van de 66-jarige Tom Brokaw, het gezicht van NBC Nightly News. Brokaw heeft iedere avond bijna tien miljoen kijkers. Daar kan Rather niet aan tippen. Ook Peter Jennings van ABC heeft betere kijkcijfers.

Rather is van de drie dragende krachten in de nieuwsberichtgeving op de Amerikaanse televisie de meest eigenzinnige. In 1987 liep hij weg uit de studio omdat de leiding van CBS het nieuws liet wachten op de afloop van een tenniswedstrijd. Met een zachte, donkere stem en een gezicht dat amper emotie verraadt, kan hij laconiek voor de dag komen. Toen op verkiezingsavond de uitslag van Ohio steeds spannender werd zei hij: 'Hier krijgt zelfs een aspirine hoofdpijn van.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden