Dan & Dean

De ADHD-modeontwerpers Dan & Dean Caten nuanceren met een nieuw parfum hun imago...

GERT JONKERS

Leve het individu, maar het makkelijke van een eeneiige tweeling als Dan en Dean Caten is dat je ze gerust over een kam kunt scheren waar het hun smaak betreft. Niemand weet ze uit elkaar te houden en ze doen er ook geen moeite voor. Het is alsof hun ouders het aan voelden komen, want hoe verzin je het om tweelingbroers nagenoeg dezelfde naam te geven? Ze zijn dan als vanzelf min of meer onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Dat is dan ook het geval bij deze Canadese broers, die in 1965 als Dan en Dean Catenacci geboren werden. Ja, een typisch Italiaanse naam, en de broers wonen inmiddels ook al jaren in Italië. De tweeling wilde er mode ontwerpen, maar ze konden in Milaan nog geen stageplek krijgen, dus werkten ze de eerste jaren als clubpromotors en party hosts. Ze bekwaamden zich in de kunst van het feesten, om in 1994 alsnog hun eigen modelabel te beginnen: dSquared2 (codetaal voor ‘D kwadraat’, oftewel DxD, oftewel Dean x Dan). Het label werd een groot succes.

Dan en Dean zie je nooit lopen; ze huppelen altijd. Ze lachen ook altijd, wat er in combinatie met hun schaamteloze voorliefde voor plastische chirurgie nogal euforisch uitziet. Hun modeshows in Milaan worden steevast om 9 uur ’s ochtends gehouden, voor een katerig modepubliek, maar ze hebben de energie van een discotheek op volle stoom. Dan en Dean hinten met hun op de kleedstijl van houthakkers en automonteurs gestoelde mode gretig naar seks, hoewel ‘hinten’ niet helemaal de goeie term is voor iets dat je van een kilometer afstand kunt zien. In hun herenmodeshows lopen vrouwelijke modellen zo goed als bloot mee om de boel een beetje op te geilen. Het leven van de broers is kortom nogal ADHD. Het spontane gesprekje dat ik ooit met de twee heren had, duurde precies twee seconden, toen renden ze al weer door.

Interessant, daarom, dat Dan en Dean laatst een parfum voor mannen (‘He Wood’) hebben gemaakt dat helemaal geen chemische klap in het gezicht is. Sterker nog: de bloemige geur blijft reuzesubtiel op de achtergrond hangen. ‘Je parfum moet nooit eerder de kamer binnenkomen dan jijzelf’, aldus een uitspraak van Dan en Dean. Het zet de ietwat schreeuwerige smaak van de tweeling in een verrassend nieuw daglicht. Dat krijg je blijkbaar als onafscheidelijke eeneiige tweeling. Daar past zelfs geen wolk van parfum tussen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden