Dan Brown schenkt 300 duizend euro aan Amsterdamse Ritman Library

De Ritman Library in Amsterdam heeft onverwacht een schenking van 300 duizend euro gekregen van bestsellerauteur Dan Brown, bekend van onder meer de Da Vinci Code. Met het bedrag gaat de in de hermetische filosofie gespecialiseerde bibliotheek haar collectie digitaliseren. Die bevat onder meer boeken en manuscripten van Spinoza en Comenius.

Esther Ritman en Dan Brown voor de deur van Het Huis met de Hoofden, het pand waar de Ritman Library naar verhuist. Beeld
Esther Ritman en Dan Brown voor de deur van Het Huis met de Hoofden, het pand waar de Ritman Library naar verhuist.Beeld

'Het was een geweldige verrassing voor ons', vertelt directeur Esther Ritman telefonisch. 'Dan Brown is een vriend van de bibliotheek. We kennen hem goed omdat hij vaak onderzoek is komen doen bij ons, onder meer voor zijn boeken het Verloren Symbool en Inferno. Tijdens zijn bezoeken hebben we hem wel verteld over onze digitaliseringplannen, maar we hebben niet de hand op hoeven houden.'

De Ritman Library heeft een collectie van boeken en manuscripten op het gebied van westerse spiritualiteit, zoals de hermetica, alchemie, mystiek, rozenkruisers en kabbala. 'In de hermetiek staat de geest centraal: door jezelf te leren kennen, leer je god kennen. Hierdoor kan je de samenhang tussen alles in de wereld, dat wat zichtbaar en onzichtbaar is, zien', aldus Ritman. 'Eigenlijk is een zoektocht naar zingeving dat wat de auteurs in onze collectie bindt.'

Het hermetisme heeft nooit voet aan de grond gekregen als losstaande religie, maar sporen van de meer dan tweeduizend jaar oude traditie zijn te vinden in vrijwel alle religies. Esther Ritman benadrukt dat de bibliotheek een 'ad fontes'-benadering aanhangt, een wetenschappelijke benadering waar bij het de bronnen voor zichzelf moeten spreken.

Amsterdam

De aanleiding voor de digitalisering is de verhuizing van de bibliotheek naar het zogenaamde 'Huis met de hoofden' aan de Keizersgracht. Hier schreef de aan lager wal geraakte denker Comenius zijn invloedrijke werk Opera Didactica Omnia, waarin hij zijn onderwijsvisie uit de doeken doet.

'De hermetische traditie kent een lange traditie in Amsterdam. Comenius kreeg in de zeventiende eeuw asiel in Amsterdam bij de familie de Geer, dat in het huis met de hoofden woonde. Als we binnenkort hiernaartoe verhuizen is de cirkel weer rond', aldus Ritman. Ook vandaag de dag wordt de hermetische traditie voortgezet. Aan de Universiteit van Amsterdam is sinds 1999 een speciale leerstoel die zich richt op de hermetische filosofie.

In een videoboodschap laat schrijver Dan Brown weten trots te zijn op een schenking. 'Ik vind het een grote eer dat ik een rol kan spelen bij dit belangrijke conserveringsproject om deze teksten beschikbaar te maken voor het grote publiek', aldus de schrijver.

De Ritman-collectie telt in totaal 25.000 werken, waarvan zo'n 4.600 van voor 1900. Behalve de schenking van auteur Dan Brown heeft de bilbiotheek ook 15 duizend euro ontvangen van het Prins Bernard Cultuurfonds. Met de giften worden in eerste instantie de 4.600 oudste werken uit de collectie gedigitaliseerd. De Ritman Library hoopt de werken in 2017 gedigitaliseerd te hebben. Dan zijn ze gratis online beschikbaar.

De mens en de macrokosmos Robert Fludd (1574-1637) Beeld
De mens en de macrokosmos Robert Fludd (1574-1637)Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden