Damesbladen zien brood in internet

De website van Margriet ging plat toen de eerste online keizersnede werd vertoond. Met deze stunt wilde het weekblad haar lezeressen prikkelen om het net op te gaan....

Mathilde Sanders

KINDERPORNO, geweld en rechts extremisme. Internet is een typisch mannenmedium, stelde communicatiewetenschapster Liesbeth van Zoonen onlangs. Margriet Online kwam woensdag ook met sensationele gruwelbeelden, deze keer voor vrouwen. De keizersnede van Andrea kon live via het net gevolgd worden. De bloederigheid werd slechts gedempt door de slechte kwaliteit van de beelden. Bovendien lag de site urenlang plat vanwege de overweldigende belangstelling voor de operatie.

De vrouwenbladen van de uitgeverij VNU doen verwoede pogingen om meer vrouwen online te krijgen. Via de portal www.vrouwonline.nl kom je terecht in een tijdschriftenwereld voor dames. Op margriet.nl kunnen artsen worden geraadpleegd, libelle.nl biedt recepten uit Wilma's digitale kookboek, een zoektocht naar een beautysalon of een discussie met Tineke en Wieke. Daarnaast maken de sites reclame voor de nummers van Margriet en Libelle die in de kiosk liggen. Helaas kun je niet 'doorklikken' naar de artikelen, daarvoor moet je toch het papieren tijdschrift kopen.

'Het is niet de bedoeling dat we een digitaal tijdschrift gaan maken,' zegt Marije de Jong, adjunct hoofdredacteur van het VNU-weekblad Viva. 'We moeten juist opletten dat we met de digitale leesstof ons tijdschrift niet overbodig maken'. Matthias Boswinkel, uitgever van Vrouwonline, gelooft niet dat internet de bladen overbodig zal maken. 'Elk medium zal op zijn eigen manier overleven. VNU tijdschriften investeert nu in internet omdat we heilig geloven dat internet het dagelijkse medium van onze lezeressen - ongeveer de helft van alle Nederlandse vrouwen - gaat worden,' aldus Boswinkel.

De Viva-website (viva.nl) voegt iets toe aan het blad, zegt Marije de Jong. Anders dan bij een papieren tijdschrift kunnen lezeressen immers met elkaar communiceren. 'Het is één groot feest van herkenning voor vrouwen rond de dertig die via de website met elkaar in contact komen,' aldus De Jong. Bij de rubrieken Podium en My Body kunnen internetbezoekers terecht voor hun mening over zinloos geweld en de maat van hun buikje. De Jong voorziet dat er uiteindelijk ook Viva-chatboxen en nieuwsgroepen zullen komen. Daarnaast wil de redactie internet gebruiken voor 'saaie informatie' waarvoor in het blad geen ruimte meer is. De website kan achtergrondinformatie geven over de artikelen en verwijzen naar verkoopadressen of andere internetsites.

Het is verrassend dat Viva, een blad dat zich richt op de jonge werkende vrouw een minder uitgebreide website heeft dan Libelle en Margriet, die toch een traditionelere achterban hebben. Drie jaar geleden werd Libelle door VNU aangewezen voor een pilot met internet. 'De redactie van Margriet voelde zich achtergesteld ten opzichte van Libelle en kreeg daarom een jaar geleden ook toestemming om een site op te zetten. Een half jaar geleden volgde de Viva. Cosmopolitan is nu ook net bezig,' zegt Anneliese Bergman, adjunct-hoofdredacteur van Margriet. Volgens Bergman heeft VNU besloten om ieder blad op internet een eigen pijler te geven. Margriet heeft de medische rubriek, Libelle het culinaire katern en Viva het thema 'werk'.

De websites van de resterende VNU-vrouwenbladen Marie Claire, Yes, One en Flair bevinden zich nog in een prematuur stadium. Bij www.cosmopolitan.nl, www.yes.nl en www.marieclaire.nl is het mogelijk om je tegen beloning van een zonnebril of make-updoos te abonneren op het tijdschrift. Bovendien kun je op deze sites ook een e-mail achterlaten met commentaar over de inhoud van het papieren blad. De websites van Flair en One bestaan nog niet.

Andere uitgevers van vrouwenbladen lopen achter bij de VNU. De tijdschriften Opzij (Weekbladpers), Elegance (Telegraaf Tijdschriften Groep), Elle en Santé (Quote Media) beschikken vooralsnog niet over een eigen website, maar spelen wel met de gedachte. De Telegraaf Tijdschriften Groep wil nog niets kwijt over hun internetplannen.

De internetactiviteiten van Elle en het gezondheidsblad Santé beperken zich voorlopig tot het leveren van content aan de gratis provider Zonnet (www.zonnet.nl). 'Vier keer per dag leveren we berichten uit onze oude en nieuwe tijdschriften aan Zonnet. Begin volgend jaar is de Santé-website klaar. We doen het liever rustig en goed dan overhaast en slecht,' zegt José Bernaerts, hoofdredacteur van Santé.

Ook Opzij wil zich niet haasten. 'De Weekbladpers is aan het kijken wat we met een website voor Opzij kunnen doen' zegt Ard Siekerman, hoofd promotie en marketing van de Weekbladpers. Opzij werft nu alleen abonnees op andere sites.

Volgens Boswinkel zit er zeker toekomst in de digitale titels. 'Bij VNU trekken met name de grote adverteerders, die al ver zijn met hun marketing en communicatie strategiën, het hardst aan internet,' aldus de uitgever. 'Op korte termijn verdienen we op internet met buttons, banners en informatie over sponsors. We proberen de uitgaven op het gebied van internet in de pas te laten lopen met de inkomsten hiervan.'

Voorlopig gaat het Boswinkel echter vooral om de bevordering van het contact met de lezers. In de toekomst hoopt hij via internet tegen betaling informatie op maat te kunnen leveren. Ook moet vrouwonline.nl een interessante plek voor e-commerce worden. Via de site kan worden doorgeklikt naar electronische handelaren, aldus Boswinkel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden