DAK is intiem en vervreemdend tegelijk

De dialoog DAK op het uiterste puntje van een pier midden in het IJ is intiem, vervreemdend en indrukwekkend tegelijkertijd. Theater tussen kranen en hellingen, in zeecontainers en loodsen.

Vincent Kouters
null Beeld Saris&den Engelsman
Beeld Saris&den Engelsman

Op het prachtig verweerde havengebied op en rond de NDSM-werf in Amsterdam-Noord valt de komende week veel theatertalent te spotten. Over het IJ Festival presenteert er (naast enkele grote namen) veel nieuwe makers en groepjes met locatietheater tussen de kranen en hellingen, in zeecontainers en loodsen.

Dat daarbij niet geldt dat groter ook beter is, bewijzen Ivo Schot en Jeek ten Velden met hun multimediale Sun City II. Dit theatrale concert vindt plaats in de enorme NDSM-loods. Een band (drums, gitaren, piano) staat voor een muur met projecties. Demonstraties, revoluties en andere nieuwsbeelden komen voorbij. Op een onbeholpen manier gaat het over vragen als: brengt vooruitgang wel het geluk dat we zoeken? Heb ik die iPhone 6 echt nodig? Actrice Keja Klaasje Kwestro dwaalt in haar monoloog door een in hoog tempo moderniserend Amsterdam. Tussendoor speelt de stoïcijnse band, bestaande uit drie ijdele jongens en een meisje, lompe rock en een enkele kitscherige ballade. Er mist een pointe.

Als de beren komen

Beter is Als de beren komen. Dit Utrechtse gezelschap speelt voor een handjevol bezoekers de dialoog DAK op het uiterste puntje van een pier midden in het IJ. Het is intiem, vervreemdend en indrukwekkend tegelijkertijd. Tegen de achtergrond van een naderende apocalyps leren een man en vrouw elkaar kennen. De een wil zijn leven beëindigen, de ander is een alcoholiste met verlatingsangst. In korte, kale zinnen beschrijft toneelschrijver Koen Caris hoe de twee het onverbiddelijke einde telkens uitstellen. Uiteindelijk geeft de korte tekst te weinig prijs over de personages, maar acteurs Bas Keijzer en Malou van Sluis (in regie van Olivier Diepenhorst) spelen een mooi bedwelmend spel. De langzaam zakkende zon en het kolkende water doen de rest.

Sun City II van Ivo Schot en Jeek ten Velden; DAK van Als de beren komen. NDSM-werf, Amsterdam, 2/7. Daar t/m 12/7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden