Dagelijks een bouillonnetje van een kwart kip

Als de ontknoping nadert van het titelverhaal, Een lot uit de loterij, schrijft Sjolen Aleichem: ‘ Mijn muze is arm, maar ze is wel vrolijk’ Een uitspraak die de kern van het werk van de ooit razend populaire Jiddische volksschrijver wel eens dicht zou kunnen naderen....

Peter Swanborn

De afgelopen jaren werden meerdere werken van Aleichem (1859-1916) vertaald. Zo ook het beroemde Tevje de melkboer, de inspiratiebron voor de film Fiddler on the Roof en de musical Anatevka. Die nieuwe vertaling van Tevje verscheen in de Nieuwe Jiddische Bibliotheek van uitgeverij Veen. Aan deze mooie reeks is nu deze bundel met verhalen toegevoegd.

Net als Tevje lijken deze verhalen rechtstreeks opgetekend uit de monden van de meest wonderbaarlijke figuren. Aleichem moet het type man geweest zijn aan wie iedereen graag zijn levensverhaal vertelt. Vooral zijn treinreizen gaven aanleiding tot onverwachte ontmoetingen. Aleichem verzamelde ze en bracht ze onder in zijn Eisenbahngesjichten, dat in 1911 verscheen.

Drie van deze treinverhalen zijn in de nu verschenen bundel opgenomen. Het mooist is Concurrenten, waarin een man en een vrouw elkaar te lijf gaan omdat ze dezelfde koopwaar in hun mand hebben. De kookpot is een fascinerende monoloog van een vrouw over haar zoon, voor wie ze iedere dag ‘een bouillonnetje van een kwart kip’ klaarmaakt. Ondertussen doet ze prachtige uitspraken, zoals wanneer een dokter vraagt waaraan haar man gestorven is: ‘Aan de dood, zeg ik, hij is gestorven aan de dood.’

Op charmante wijze laat Aleichem een verdwenen wereld zien. Tegelijk is het verdriet van de vader in het titelverhaal over de in zijn ogen verkeerde keuzes van zijn zoon van alle tijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden