DagboekAssuer Schimmelpenninck (1631-1673)

Dagboekrubriek: de tempels van Baalbek zijn met niets te vergelijken

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Baalbek, 22 juni 1657

De tempel van Jupiter in Baalbek. Beeld Getty
De tempel van Jupiter in Baalbek.Beeld Getty

De 22ste dito zijn we ’s morgens vroeg gekomen bij de stad Baalbek, gelegen aan het eind van de vallei vanaf de berg Libanon. De muren van de Akropolis zijn van uitermate grote stenen gemaakt, waaronder er drie zijn die 27 passen lang en zeven breed zijn. Zes die half zo groot zijn, liggen daar bovenop en het is te verwonderen hoe ze die zo hoog hebben kunnen brengen.

Er zijn nog meer vervallen gebouwen en ruïnes die ook af­godentempels lijken te zijn ­geweest. Deze plaats is het dus wel waard om te zien en geloof me een plaats met zulke vreemde en grote bouwwerken wordt elders op de wereld niet gevonden, met rondom ook mooie tuinen en klaterende watertjes, zodat het in niets voor Italië onderdoet.

Vandaar zijn we iets verder gereden en hebben ons wat opgefrist bij een lemen huisje en zijn daar gebleven tot de zon zijn kracht had verloren. Vier à zes mijl verder in de vlakte zagen wij een dorp, waar wij de helft van de nacht hebben geslapen.

Te middernacht met vier man weer vertrokken en zo zijn we ­allengs nu eens omhoog en dan weer omlaag op de steile en hoge berg Libanon geraakt, niet zonder groot gevaar, want we moesten door veel sneeuw die er altijd blijft liggen. In Italië of Duitsland kom je niet over zo hoge bergen.

Assuer Schimmelpenninck (1631-1673), maakte in 1657-1658 een ­pelgrimsreis naar Jeruzalem. ­I­ngekort fragment uit Ben Wasser: Dit is de pelgrimage naar het Heilig Land en daaromtrent. Uitgeverij Verloren, 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden