DagboekRobert Craft (1923-2015)

Dagboekfragment: Zwaar groggy dirigent in het Concertgebouw

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Amerikaanse dirigent en schrijver Robert Craft. Beeld Redferns
Amerikaanse dirigent en schrijver Robert Craft.Beeld Redferns

Amsterdam, 22 april 1988

Ik dirigeer een repetitie in het pas heropende, roodpluchen Concertgebouw, vierenhalf uur lang. Ondanks de befaamde akoestiek lijkt de respons van de blaasinstrumenten vanuit mijn positie te traag en het koor, opgesteld aan één kant van het centrale orgelfront, ligt een halve tel achter.

De balkons zijn versierd met de namen van componisten en tot mijn geruststelling is Stravinsky het dichtstbij. Mozart, Bach en Beethoven hangen boven het orkest en Mahler achter in de zaal, onder de koninklijke loge. Maar wat hebben Spohr, Niels Gade en vier Nederlandse componisten van wie ik nooit heb gehoord hier te zoeken?

Om twee uur ’s nachts worden mijn zoon en ik misselijk en met buikpijn wakker. De volgende acht uur gaan we om beurten naar de wc. Om 10 uur ’s ochtends bel ik Jan Zekveld van de Nederlandse radio. Ik vertel hem dat we voedselvergiftiging hebben en vraag hem een dokter te sturen.

Om 1 uur ga ik groggy en zwaar onder de Paregoric naar het Concertgebouw. Het ergste van het concert is de entree. De dirigent moet een steile trap achter het orkest af, haast vanaf plafondhoogte. Het applaus begint zodra hij verschijnt en houdt aan tot hij het podium bereikt, zodat je succes lijkt te hebben voor je iets hebt gedaan.

In het begin krijg ik nauwelijks mijn armen omhoog. Dan, ergens halverwege de Symphony in C, begint de adrenaline te werken.

Robert Craft (1923-2015), Amerikaanse dirigent en schrijver. Ingekort fragment uit Places. Thames & Hudson, 2000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden