DagboekEgon Erwin Kisch (1885-1948)

Dagboekfragment: zorg dat je nooit wordt bevorderd in het leger

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Servische vrijwilligers op weg om zich aan te melden voor de oorlog, 1914.Beeld Bettmann Archive

Servië, 7 oktober 1914

Gisteren en vandaag heb ik honderd bladzijden Rousseau verslonden. Toen kreeg ik een bericht dat me de stuipen op het lijf joeg. ­Korporaal Sander feliciteert mij: ik ben voorgedragen voor bevordering. Ik had al eerder iets dergelijks gehoord; wegens mijn zogenaamd onbevreesde optreden bij het oversteken van de Drina zou ik in rang worden verhoogd, maar ik had dat altijd voor kletspraatjes gehouden.

Korporaal Sander had het nieuws gehoord van een collega in de compagnie en had zich ­gehaast om mij het nieuws als eerste te kunnen brengen. Het verbaasde hem dat ik niet alleen niet opgetogen, maar zelfs onthutst reageerde. Ook de ordonnansen waren ­verbluft en zij verklaarden het raadsel ten slotte hieruit, dat ik mij inhield om mijn vreugde verborgen te houden (mogelijk om niet ter gelegenheid van het vreugdevolle nieuws een fles ­cognac te hoeven laten aanrukken – gesteld dat die voorhanden was).

Maar mijn verslagenheid was geen pose. In de eerste plaats zijn de plichten van een wachtmeester mij weinig sympathiek: inspecties, met het pistool in de hand de achterblijvers opjagen, en steeds in elke situatie en elk gesprek het goede voorbeeld moeten geven. En vooral het anderen bevelen haat ik ten diepste.

Veel liever lig ik als een gewone korporaal in de vuurlinie, zonder verdere verplichtingen.

Egon Erwin Kisch (1885-1948), Duitstalige journalist uit Praag. Ingekort fragment uit Soldat im Prager Korps. Verlag K. André, 1922.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden