Dagboek Joost Prinsen

Dagboekfragment: Zomergasten is een zware klus

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

30 juli 2006

Ik zit klaar voor de televisie om Zomergasten te zien. Verheug me er ieder jaar op. Lange avonden met mooie gesprekken en fragmenten. Eerst het journaal. In het Libanese Qana is een complex getroffen waar vluchtelingen in zaten. Talloze doden. De hele wereld spreekt zijn afschuw uit, maar de Verenigde Staten spreken slechts van een ‘droevig en betreurenswaardig incident’.

Even later begint Zomergasten. Met Jeltje van Nieuwenhoven in de hoofdrol. Interviewer noch gast spreekt over het incident in Qana. Ik heb altijd gedacht dat Zomergasten live was, maar misschien vergis ik me.

Nieuwe interviewer trouwens dit jaar. Joost Zwagerman is afgelost door Joris Luyendijk. Zo’n presentator heeft een dubbele functie. Hij moet een soort verkeersagent zijn die om de zoveel tijd zegt: ‘Dan starten we nu een nieuw fragment, vertelt u eens, waarom hebt u dit fragment gekozen?’ Op die manier gidst hij de gast door de uitzending heen.

Daarnaast moet hij op een charmante manier zijn gast aan de tand voelen.

Voor een beginnend presentator is die dubbelfunctie iets te zwaar. Ze zijn al blij als de agentenkant naar behoren wordt afgehandeld. De VPRO houdt er nogal van om onervaren mensen aan zo’n zware klus te zetten. Tegen de tijd dat die mensen zich in het programma op hun gemak voelen, is de zomer voorbij. Je mag het mensen als Joris eigenlijk niet aandoen, vind ik.

Joost Prinsen (1942). Ingekort fragment uit De scharrelaar – Herfstdagboek. L.J. Veen, 2007. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.