DagboekJoseph Farington (1747-1821)

Dagboekfragment: Worm weet het lichaam via de penis te verlaten

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Londen, 18 december 1798

Pouncy kwam op bezoek en bezorgde me een ets van Chas, een ­tafereel onder de eik. Hij zag er slecht uit en leek ouder geworden. Hij vertelde dat hij op 18 augustus een 15 centimeter lange worm heeft uitgescheiden, die volgens hem afkomstig is uit zijn scrotum.

Het is een wonderlijk verhaal. De apothekers die hij heeft geraadpleegd kunnen zich nauwelijks voorstellen dat de worm door de penis is gekomen, terwijl hij dat wel degelijk zo heeft gevoeld en gezien. Afgelopen zondag heeft hij op gelijke wijze een tweede worm uitgescheiden en daarnaast een stuk vlees dat eruitzag als lever.

Hij veronderstelt dat hij alles bij elkaar een halve liter bloed heeft verloren toen de symptomen zich voordeden. Het enige wat hij voelt is een stekende pijn in zijn nierbekken en een geïrriteerd ­gevoel in zijn pisbuis.

De kwestie maakt op mij een hoogst zonderlinge en gevaarlijke indruk. Ik kan slechts veronderstellen dat enkele van zijn innerlijke organen in hoog tempo in verval zijn geraakt. In zijn ogen was overduidelijk de ontzetting over zijn toestand te zien.

Hij heeft de beide wormen in flesjes bewaard en denkt er over morgen naar Cruikshanks, de ­chirurgijn, te gaan en zich door hem te laten onderzoeken ­(de graveur Benjamin Thomas Pouncy overleed op 22 augustus 1799 op circa 50–jarige leeftijd, red.).

Joseph Farington (1747-1821), ­Engelse landschapsschilder. Uit The Diary of Joseph Farington. Paul ­Mellon Centre for Studies in British Art, 1978. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden