dagboek Louis-Philippe (1773-1850)

Dagboekfragment: Werk in uitvoering in Washington, Capitool en Witte Huis zijn bijna klaar

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Het Capitool vandaag de dag. Beeld AP

Washington D.C., 3 april 1797

Om 11 uur bereikten we Washington, de federale hoofdstad. De hitte was drukkend, terwijl de bomen nog geen bladertooi hadden. Het was merkwaardig hoe de natuur als januari oogde, terwijl we de hitte voelden die we met juli associëren.

De stad is schitterend gelegen. Op het hoogste punt, nabij het centrum, wordt een gebouw opgetrokken dat ze het Capitool noemen en dat het onderkomen wordt van beide kamers van de federale regering. Het bouwwerk bestaat uit een rotunda met twee vleugels. In de linkervleugel komt het Huis van Afgevaardigden, in de rechter de Senaat.

De rechtervleugel en de koepel zijn nog in aanbouw, de linkervleugel wordt binnenkort opgeleverd. Buiten het Capitool wordt een tuin aangelegd die glooiend afloopt naar de Potomac-rivier. Aan het verre rechtereinde van de tuin wordt gebouwd aan de residentie van de president.

Beide omvangrijke bouwwerken zijn indrukwekkend en naar mijn overtuiging enig in hun soort in de Verenigde Staten. Ze hebben façades van blauwachtige steen, die aangevoerd worden uit de Potomac. De bouw is enorm kostbaar, alleen al een steenhouwer kost 2 dollar per dag.

De totale kosten worden beraamd op een miljoen dollar en ik meen dat het resultaat even fraai zal zijn als de paviljoens bij de nieuwe stadspoorten van Parijs.

Louis-Philippe (1773-1850) was van 1830 tot 1848 koning van Frankrijk. Ingekort fragment uit Diary of my Travels in America. Dell, 1977.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden