DagboekVictor Hugo (1802-1885)

Dagboekfragment: ‘Weg met Victor Hugo! Knoop hem op! Aan de galg met hem!’

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Victor Hugo (1802-1885) Beeld Getty
Victor Hugo (1802-1885)Beeld Getty

Brussel, 27 mei 1871

Vanavond ging ik om halftwaalf naar huis; door een toeval dat mij misschien wel heeft gered, keerde ik huiswaarts door de rue Notre-Dame-aux-Neiges, en niet, zoals gewoonlijk, door de rue Sablonnière. Tegen halfeen – ik lag net in bed en was al half in slaap gevallen – wordt er gebeld. Ik luister. Er wordt gebeld. Ik sla mijn cape om. Dan loop ik, nog slaperig, naar het raam en doe het open. ‘Wie is daar?’ ‘Dombrowsky’, antwoordt een stem.

Ik sta op het punt naar beneden te lopen om de deur te openen, als een grote steen de muur treft, en ik zie een menigte mannen op het plein. Het dringt tot me door dat het een valstrik is. Ik buig me half uit het raam en roep: ‘Ellendelingen dat jullie zijn!’ Daarna doe ik het raam weer dicht. Op dat moment suist een enorme steen met luid gerinkel door de ruit vlak boven mijn hoofd en komt neer op de grond in de kamer.

Het gordijn waait omhoog en blijft haken aan de Saksische kroonluchter die aan het plafond hangt. En ik hoor schreeuwen: ‘Weg met Victor Hugo! Weg met Jean Valjean! Knoop hem op aan een lantarenpaal! Aan de galg met hem! Weg met de boef! We zullen hem vermoorden!’

Daarna begon een bestorming van het huis. De dappere Mariette is de deur gaan vergrendelen. De deur hield stand. Ze probeerden naar binnen te klimmen. ‘Weg met hem!’, schreeuwden ze.

Victor Hugo (1802-1885), Franse schrijver. Ingekort fragment uit Zelf gezien. Vertaling Greetje van den Bergh. De Arbeiderspers, 1985.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden