DagboekStephen Fry

Dagboekfragment: Wat betekenen die reusachtige lijntekeningen in Peru?

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Nazca­lijnen vanuit de lucht bekeken. Beeld Getty Images
Nazca­lijnen vanuit de lucht bekeken.Beeld Getty Images

Peru, 25 januari 2002

Een van de mooiste attracties van Peru vind je halverwege de kust, midden in de droogste woestijn op aarde. Het is een streep woestijn tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte, waar sinds de laatste IJstijd geen regen van betekenis is gevallen.

Omstreeks 400 voor Christus hebben de Nazca die in dit onherbergzame oord leefden iets merkwaardigs gepresteerd. Er is een plateau, of pampa, dat 500 meter boven de woestijn uitrijst en op het kale oppervlak van deze pampa hebben de Nazca tekeningen en lijnen gekerfd.

Hun schaal is opmerkelijk groot, en tot op heden blijft hun betekenis het onderwerp van gissingen. Een Duitse mathematicus, Maria Reiche, heeft vijftig jaar van haar leven besteed aan het ontcijferen van de dieren die zijn afgebeeld en aan het ontwikkelen van theorieën die hun betekenis verklaren.

De dwaaste theorie is helaas ook het bekendst. Begin jaren zeventig publiceerde een zekere Erich von Däniken een frauduleus boek met de titel Waren de goden kosmonauten?, waarin hij onder meer verkondigde dat de Nazca­lijnen wezen op de aanwezigheid van een buitenaardse beschaving in Zuid-Amerika, 1500 jaar geleden.

De trapezoïde lijnen, stelde hij, waren landingsbanen die waren achtergelaten voor het geval de aliens op een dag zouden willen terugkeren.

Stephen Fry (1957), Engelse schrijver en komiek. Ingekort fragment uit Rescuing the Spectacled Bear – A Peruvian Diary. Hutchinson, 2002.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden